logo

Sondajul iData a estimat corect rezultatele alegerilor locale din Chișinău


https://www.ipn.md/ro/sondajul-idata-a-estimat-corect-rezultatele-alegerilor-locale-din-8012_1100663.html

Sondajul iData, realizat în perioada 22-29 octombrie, a estimat corect că în municipiul Chișinău va avea loc doar primul tur pentru alegerea primarului general, inclusiv a estimat corect că alegerea va fi la limită. De asemenea, cercetarea a estimat corect că numărul de mandate ale Partidului Mișcarea Alternativa Națională și ale Partidului Acțiune și Solidaritate în Consiliul municipal Chișinău va fi același, iar scorul – unul foarte strâns. Compania a prezentat într-o conferință de presă la IPN analiza rezultatelor alegerilor din Chișinău și sondajul iData.

Directorul executiv al companiei sociologice iData, Mihai Bologan, a spus că este de menționat că sondajul nu estimează rezultatul alegerilor, ci intenția de vot a tuturor cetățenilor adulți. Un alt aspect este că după colectarea datelor a mai fost minimum o săptămână de campanie, iar respondenții au putut să-și schimbe opțiunea electorală. Totodată, sondajul nu a putut prevedea excluderea unui concurent electoral.

Prima concluzie a sondajului a fost că Ion Ceban, cel mai probabil, va câștiga alegerile din primul tur, dar la limită, așa și cum s-a întâmplat. A doua ipoteză ținea de faptul că Lilian Carp va lua cu siguranță locul 2 în Chișinău, iar a treia concluzie era că – locul 3 în Chișinău va fi ocupat de unul dintre patru candidați – Cristina Vulpe, Adrian Albu, Victor Chironda sau Ruslan Codreanu. S-a întâmplat că Adrian Albu a fost cel care a ocupat locul trei. A patra concluzie generală a fost că alți candidați vor acumula sub 3%.

„Ion Ceban, conform sondajului, în rândul celor deciși, acumula 52,9%. Rezultatul final este 50,6%. Este nu doar că în limitele erorii maxime de eșantionare, dar comparativ cu rezultatul 52,9% este o eroare mică. În privința lui Ion Ceban estimarea a fost chiar una foarte bună”, a precizat Mihai Bologan.

Lilian Carp, conform sondajului urma să acumuleze 17,9%, dar acumulat 28,2%. Directorul iData susține că această unică discrepanță semnificativă între sondaj și scorul obținut are mai multe explicații. „Acest fapt ar putea fi explicat prin campania intensă de mobilizare a alegătorilor din ultimele zile coroborată cu o campanie anti-Ceban. O altă explicație ar fi resursele administrative, inclusiv mobilizarea susținută de autoritățile centrale. Sunt dovezi cum puterea de la Chișinău a făcut mai multe activități pentru a mobiliza oamenii să vină să voteze. Dar în general autoritățile centrale au avut un rol important în a aduce mai mulți votanți PAS la urne. Este vorba și despre polarizarea mesajelor electorale. La început de campanie era despre urbanism și proiecte, dar apoi s-a redus la o simplă campanie pro sau anti Ceban. Cel mai probabil și explicația care este mult mai relevantă este conversia mai bună a scorului PAS în scorul pentru Lilian Carp”, explică Mihai Bologan.

În ceea ce ține de Victor Chironda diferența între datele din sondaj și scorul obținut este mică – 4,9%, dar real 3,8%. Această diferență ar explica cumva de ce la Lilian Carp e mai mare scorul. În opinia lui Mihai Bologan, situația poate fi aceeași și în cazul lui Ruslan Codreanu, care nu are 4,6% ca în sondaj, ci 1,4%. „Vorbim despre doi candidați de dreapta care în sondaj au obținut mai multe procente decât în realitate, în timp ce alt candidat de dreapta, Lilian Carp, a obținut din contra, mai multe voturi ca procent la alegeri, decât în sonda”, mai spune Mihai Bologan.

„În privința lui Adrian Albu, sondajul a oferit cu exactitate rezultatul – 4,4% în sondaj și 4,5% la alegeri. În cazul lui Vasile Bolea, la fel, un rezultat practic identic 2,8% în sondaj și 2,4% în alegeri. Vadim Brînzaniuc a luat la alegeri mai puțin decât în sondaj – 1,8% vs 0,4%. Anatol Usatîi, Ion Bulgac, la fel au luat aproximativ ca în sondaj, iar Diana Caraman ceva mai mult. Acest fapt ar putea fi explicat prin excluderea Cristinei Vulpe din cursă. Vasile Costiuc este probabil unicul candidat mai de dreapta care a obținut la alegeri mai mult decât în sondaje”, a mai spus Mihai Bologan.

Potrivit lui, pentru că au fost 27 de candidați a fost dificil de estimat cu precizie rezultatul fiecăruia, în special în cazul candidaților cu scor mic. Mihai Bologan a mai concluzionat că din ce a observat, excluderea candidatului Cristina Vulpe nu a influențat în mod semnificativ rezultatele alegerilor. Doar posibil candidata PCRM a acumulat ceva voturi în plus.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.