logo

Sondajele arată că alegătorii uită de criza din primăvară, Nicolae Negru


https://www.ipn.md/ro/sondajele-arata-ca-alegatorii-uita-de-criza-din-primavara-nicolae-7978_1009250.html

Rezultatele sondajelor şi barometrelor făcute publice în ultima perioadă arată că cetăţenii Republicii Moldova încep a uita de criza politică în care s-a pomenit ţara în această primăvară după destrămarea Alianţei pentri Integrare Europeană şi votarea moţiunii de cenzură Guvernului condus de Vlad Filat. De această părere este analistul politic Nicolae Negru, transmite IPN.

„Potenţial electoral la alegerile din anul următor există pentru partidele din Coaliţia Pro Europeană, este important ce va simţi alegătorul în anul care urmează, deaorece sondajele arată că alegătorii încep să uite acea criză din primăvară”, a spus Nicolae Negru în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

Analistul, făcând referire la Barometrul social-politic efectuat de IMAS, a remarcat că 41% dintre oameni au spus că apreciază activitatea premierului Iurie Leancă şi spun că este bună şi foarte bună. „E un rezultat bun. Aceasta înseamnă că domnul Leancă devine important în Partidul Liberal Democrat mă tem să nu apară un fel de rivalitate între el şi liderul Vlad Filat”, a precizat Nicolae Negru.

Vlad Filat, fiind întrebat care este părerea sa cu referile la faptul că rezultatele aceluiaşi barometru arată că partidele din coaliţie se ridică în preferinţele oamenilor, dar foarte lent, a spus că este prematur să se dea aprecieri unui rezultat electoral pentru anul viitor.

„Spun însă ceva foarte responsabil – comuniştii nu au nicio şansă să revină la putere cel puţin în următoarele alegeri. Ştiu ce rezultat urmează să avem la alegeri, muncim mult pentru acest rezultat. Republica Moldova îşi va continua calea europeană, avem de muncit foarte mult, planificăm acţiunile noastre comune şi vom obţine ceea ce am promis oamenilor”, a subliniat politicianul.

Potrivit rezultatelor Barometrului Socio-Politic, efectuat de Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS) la comanda Agenţiei de presă IPN, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Parlament ar accede aceleaşi 4 formaţiuni politice ca şi după alegerile din 2010. Comuniştii ar aduna 34% din voturi, liberal-democraţii – 14%, democraţii 9%, iar liberalii – 6%.