logo

Sondaj PDM: 59% din moldoveni doresc schimbarea sistemului de vot


https://www.ipn.md/ro/sondaj-pdm-59-din-moldoveni-doresc-schimbarea-sistemului-de-vot-7965_1035772.html

30% din respondenții unui sondaj realizat la comanda Partidului Democrat cred că deputații ar trebui să acceadă în Parlament în baza votului uninominal, iar 24% au susținut sistemul mixt de vot. Totodată, 59% din cei chestionați sunt de părere că actualul sistem de vot ar trebui schimbat, transmite IPN.

72% dintre respondenți au menționat că au auzit despre intenţia de a schimba sistemul de vot.  Întrebați despre cum ar trebui să acționeze Parlamentul, 53% din respondent au spus că Parlamentul trebuie să se folosească de dreptul suveran de a decide schimbarea sistemului electoral dacă majoritatea cetăţenilor cer acest lucru. Totodată, 38% din cetățeni consideră că Parlamentul trebuie să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi să nu schimbe acum sistemul electoral.

La întrebarea „Ce credeţi că ar trebui să facă actualul Parlament în condiţiile în care, pe de o parte, majoritatea cetăţenilor doresc schimbarea sistemului electoral, iar pe de altă parte Uniunea Europeană anunţă că va sancţiona Republica Moldova dacă se va schimba sistemul electoral?”, 60% au declarat că Parlamentul ar trebui să asculte voinţa cetăţenilor şi să facă schimbarea sistemului electoral, iar 33% susțin că Parlamentul ar trebui să ţină cont de avertismentele Uniunii Europene şi să renunţe la schimbarea sistemului electoral. În același context, 61% din respondenți au spus că în varianta în care Uniunea Europeană va sancţiona Republica Moldova pentru introducerea sistemului mixt de vot aceasta va fi o decizie incorectă.

49% din respondenți au spus că au o părere negativă despre faptul că Partidul Democrat a renunţat la iniţiativa privind votul uninominal şi acum susţine trecerea la sistemul mixt de vot, iar 43% din cetățeni au spus că ar fi nemulțumiți dacă PDM ar renunța la implementarea sistemului mixt de vot după ce a refuzat la sistemul uninominal.

Sondajul a fost realizat de IMAS pe un eșantion de 1111 persoane în 76 de localități.

Întrebat de jurnaliști cât a cheltuit PDM pentru promovarea implementării sistemului de vot uninominal, purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gamurari, nu a dat cifre, spunând că informația despre cheltuielile partidului este raportată la Comisia Electorală Centrală.