logo

Sondaj la comanda ANRCETI


https://www.ipn.md/ro/sondaj-la-comanda-anrceti-7966_1017748.html

Circa 75% din gospodăriile casnice din Moldova au internet, potrivit unui sondaj realizat la comanda Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. De cele mai multe ori internetul este utilizat pentru a comunica prin aplicaţiile Skype, Viber (82%), pentru a accesa reţele de socializare (81%), pentru a accesa paginile de ştiri (67%) sau datele meteo (63%), transmite IPN.

„77% din respondenţi au afirmat că sunt satisfăcuţi de internetul fix şi 54% de internetul mobil. În opinia participanţilor la sondaj, pe această piaţă sunt suficiente oferte şi se poate identifica una la un preţ rezonabil. Pe de ală parte, ei menţionează că nu-i satisface legătura instabilă, cu întreruperi, viteza instabilă şi insuficientă”, a relevat, cu referinţă la datele sondajului, Roman Bahnaru, sef adjunct de  direcţie, ANRCETI.

Sondajul  mai arată că cel mai înalt nivel de utilizare a serviciilor de comuncaţii electronice este înregistrat pe piaţa de telefonie. Nivelul de utilizare a telefoniei fixe în gospodăriile casnice este de 95%, a celei mobile de 91%. Nivelul de utilizare a serviciului TV contra plată este de 56%.

Petru Mura, şef de direcţie, ANRCETI a spus că este îmbucurător faptul că nivelul de utilizare a telefoniei, precum şi a internetului în zona rurală diferă puţin de zona urbană. Doar  în ce priveşte  serviciul TV cu plată, diferenţa e semnificativă –  75% în zona urbană şi 43% în zona rurală.

ANRCETI intenţionează să elaboreze un comparator electronic al ofertelor propuse de operatori, precum şi un comparator electronic al parametrilor de calitate a serviciilor. „Nu vom interveni în datele prezentate de operatori, pur şi simplu vor oferi pe o singură pagină  toate ofertele, parametrii de calitate propuşi de operatori, tarife, iar consumatorii vor alege”, a spus Petru Mura.

Sondajul a fost efectuat în perioada octombrie- noiembrie 2014. Au fot intervievate 1150 de persoane fizice cu vârste între 16-65 de ani, din 452 de localităţi.  Marja de eroare este de 3%.