logo

Sondaj: Judecătorii afirmă că fenomenul corupţiei s-a redus, avocaţii – că a luat amploare


https://www.ipn.md/ro/sondaj-judecatorii-afirma-ca-fenomenul-coruptiei-s-a-redus-avocatii-7967_1025055.html

20% dintre judecători consideră că în sistemul judecătoresc nu există corupţie, iar aproape 50% dintre aceştia susţin că din anul 2011 până în prezent fenomenul corupţiei a scăzut. Totodată, 52% dintre avocaţi consideră că în această perioadă corupţia a luat amploare. Datele se conţin într-un sondaj de opinie realizat de Centrul „CBS-AXA” la iniţiativa Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), transmite IPN.

Răspunzând la aceeaşi întrebare, 35% dintre procurori consideră că fenomenul corupţiei a luat amploare, un sfert consideră că a rămas la acelaşi nivel, iar 21% spun că acest fenomen s-a redus. Totodată, rezultatele sondajului arată că procurorii şi avocaţii percep că în sistemul judecătoresc există un nivel mai mare al corupţiei decât aceasta o recunosc judecătorii.

Respondenţii sondajului consideră că cel mai înalt nivel al corupţiei este în curţile de apel, urmate de judecătorii şi Curtea Supremă de Justiţie. Referitor la procuraturi, persoanele chestionate au menţionat că cea mai coruptă este Procuratura Anticorupţie, urmată de Procuratura Generală şi Procuratura municipiului Chişinău. Cele mai corupte instituţii din domeniul avocaturii sunt declarate Comisia de licenţiere şi Comisia pentru etică şi disciplină.

Totodată, sondajul de opinie arată că 75% din judecători, 50% din procurori şi 42% dintre avocaţii respondenţi consideră că reforma justiţiei, începută în anul 2011, a avut un impact pozitiv pentru sistemul judecătoresc.

Mărirea salariilor judecătorilor din anul 2014 este apreciată pozitiv de majoritatea intervievaţilor. „Judecătorii susţin în proporţie de peste 80% majorarea salariilor. De asemenea, peste 78% dintre procurori şi circa 53% dintre avocaţi susţin că mărirea salariilor poate contribui la creşterea calităţii actului de justiţie, independenţa şi responsabilizarea sistemului. Aici trebuie de menţionat că procurorii şi avocaţii sunt mai critici în acest sens. Respectiv, circa 20% din procurori nu sunt de acord cu această abordare şi 46% consideră că mărirea salariilor nu este o soluţie”, a declarat preşedintele CRJM, Vladislav Gribincea.

În cadrul sondajului au fost chestionaţi circa 32% din numărul total al judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor activi din ţară. Cercetarea a fost efectuată în lunile octombrie-decembrie 2015.

Sondajul a fost realizat cu suportul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept (ROLISP).