logo

Sondaj IMAS. Aproape 50% din respondenți acuză autoritățile de criza energetică


https://www.ipn.md/ro/sondaj-imas-aproape-50-din-respondenti-acuza-autoritatile-de-7967_1111568.html

Aproape 50% din respondenții unui sondaj consideră că responsabili de situația crizei energetice sunt de fapt autoritățile Republicii Moldova. Totodată, 24% din intervievați consideră compania rusă „Gazprom” sau Federația Rusă vinovată de criza energetică. Alți 14% indică Ucraina, iar 7% îi consideră vinovați pe toți cei enumerați. Sunt rezultatele sondajului prezentat de IMAS „Barometrul socio-politic februarie 2025”.

„Niște rezultate din care cred că se pot trage concluzii importante, mai ales sub aspectul comunicării. Sigur, cei responsabili se pot gândi dacă campania de comunicare a Guvernului a fost eficientă. Sunt percepțiile care au rezultat după modalitatea de comunicare aleasă de executiv”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, directorul IMAS, Doru Petruți.

În cadrul cercetării a fost evaluată activitatea premierului Dorin Recean și a președintei Maia Sandu și implicarea lor în perioada de criză.

„Cifrele nu diferă foarte mult. Notele cele mai mici le ia doamna președintă – 50% au oferit note de la 1 la 4. Dar doamna președintă e și cea care obține cele mai multe note mari. 15% i-au acordat note de 9 și 10. Asta în timp ce notele maxime pentru Guvern sau pentru premierul Recean au ponderea de doar 7%”, a precizat Doru Petruți.

Potrivit sondajului, trei sferturi dintre cetățeni consideră că s-a acționat cu întârziere în luarea măsurilor care puteau fi adoptate. În schimb, 18% consideră că autoritățile s-au pregătit din timp pentru a gestiona criza.

În contextul scumpirilor la gazele naturale și energia electrică, așteptările oamenilor, legate de evoluția economică și socială, sunt dure și pesimiste. 51% din intervievați cred că situația economică și socială se va înrăutăți în Republica Moldova, o treime speră că se va stabiliza și mai puțin din unul din zece respondenți are așteptări că situația economică și socială se va îmbunătăți în perioada imediat următoare.

Barometrul socio-politic a fost realizat în perioada 16 ianuarie-1 februarie, pe un eșantion de 1130 de persoane din 86 de localități. Marja de eroare constituie ±3%.

Comanditarul sondajului este trustul de presă din România Independent News.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.