logo

Soluții reale tehnice de a asigura cu gaze regiunea transnistreană


https://www.ipn.md/ro/solutii-reale-tehnice-de-a-asigura-cu-gaze-regiunea-7966_1110447.html

Ministerul Energiei precizează că există mai multe soluții alternative viabile pentru achiziția de gaze naturale de către Tiraspoltransgaz. Potrivit secretarului de stat, Constantin Borosan, o soluție ar fi achizițiile de pe bursa de gaze naturale BRM EST Moldova. Încă o alternativă ar fi achiziția de pe bursele din regiune, cum de exemplu este bursa din Bulgaria - Balkan Gas Hub, dar pot și fi altele, și transportarea până la hotarul cu Republica Moldova, transmite IPN.

Constantin Borosan a menționat că în octombrie 2024 reprezentanții Tiraspoltransgaz au avut întrevederi la sediul BRM, pentru a înțelege modalitatea de tranzacționare pe bursă. Potrivit lui, compania-mamă SA Moldovagaz are cea mai mare experiență de achiziții pe BRM și a partajat această experiență cu Tiraspoltransgaz.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei s-a referit și la o altă soluție, pe care o consideră viabilă. Potrivit funcționarului, pe 31 decembrie, SA Energocom, pe baza unui contract de agenție cu Moldovagaz, a livrat în regim de testare pentru Moldovagaz un volum de 240 MWh de gaze naturale, demonstrând că, din punct de vedere comercial și logistic, este posibilă ruta de alternativă, pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene prin gazoductul Trans-Balcanic în regim revers.

„Dacă gigantul Gazprom nu a știut cum să facă aceasta, poate lua exemplu de la companiile din Moldova”, susține Constantin Borosan.

O altă soluție, în opinia sa, ar fi implementarea Pachetului Energetic 3 în regiunea transnistreană, prin separarea activității de furnizare de cea de transport și distribuție – unbundling-ul, obținerea licenței de furnizare sau trading și achiziția gazelor naturale din oricare surse de pe globul pământesc. De exemplu, Energocom a adus gaze naturale lichefiate LNG chiar din Statele Unite ale Americii.

Livrările de gaze în regiunea transnistreană au fost sistate din 1 ianuarie la decizia concernului rus Gazprom, care a invocat neachitarea unei datorii de 709 milioane de dolari, sumă neconfirmată însă de Chișinău. Conducerea Republicii Moldova a acuzat Kremlinul de șantaj energetic.

În consecință, activitatea a sute de întreprinderi din regiune a fost pusă pe pauză. De la agent termic au fost deconectate instituțiile administrative, de învățământ, dar și sectorul locativ. În blocurile de locuit continuă să fie livrate gaze, pentru ca oamenii să-și poată pregăti mâncare.

Până la 31 decembrie 2024 regiunea transnistreană primea zilnic 5,7 de milioane de metri cubi de gaze rusești, iar din aceste volume erau asigurate necesitățile de consum ale locuitorilor din regiune și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.