Oficiali europeni şi din Republica Moldova, îmbrăcaţi în veste reflectorizante, au împărţit, pe una din străzile cu cele mai multe accidente rutiere din capitală, broşuri informaţionale privind acordarea primului ajutor, transmite IPN.
Coordonatorul rezident ONU în Moldova, Nicola Harrington-Buhay , a spus că această broşură trebuie să se afle în maşina oricărui şofer, pe lângă trusa medicală. „Evenimentul de astăzi este un pas înainte în angajamentul Republicii Moldova de a reduce cu 50 % numărul de accidente rutiere până în anul 2020. Parteneriatele create în Chişinău şi Tiraspol în vederea îmbunătăţirii siguranţei rutiere va salva vieţile multor oameni de pe ambele maluri ale Nistrului, iar materialele informative pe care le oferim astăzi vor contribui la atingerea acestui obiectiv”, a menţionat Nicola Harrington-Buhay.
Şeful Secţiei Politică şi Economie a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Wicher Slagter, a spus că, în comparaţie cu alte ţări europene, numărul accidentelor rutiere în Republica Moldova este mare. „Multe decese şi multe leziuni pot fi evitate. Broşura este pentru o informare mai bună, ca şoferii să ştie ce trebuie să facă într-un caz sau altul”, a spus Wicher Slagter.
Consultantul Direcţiei asistenţă medicală primară din cadrul Ministerului Sănătăţii, Maria Golovaci, a spus că se întreprind măsuri active pentru a diminua numărul accidentelor rutiere, dar numai cu implicarea instituţiilor de stat este imposibil de a schimba ceva. „Este necesară contribuţia fiecăruia din noi. Atât timp cât vom crede că această problemă este a altcuiva, nu vom putea schimba nimic”, a spus Maria Golovaci.
Broşurile „Fii informat, fii sigur!” sunt tipărite în limbile română şi rusă şi vor fi distribuite gratuit la centrele de testare tehnică a vehiculelor de pe ambele maluri ale Nistrului. O acţiune similară de sensibilizare a şoferilor, asemănătoare cu cea din Chişinău, va fi organizată la Tiraspol.
În prima jumătate de an, în accidente rutiere în Republica Moldova au decedat 113 persoane.