logo

Sociolog român despre perspectivele Moldovei la summitul de la Riga


https://www.ipn.md/ro/sociolog-roman-despre-perspectivele-moldovei-la-summitul-de-la-riga-7978_1019673.html

Summitul Parteneriatului estic care se va desfăşura la Riga va aduce clarităţi privind relaţia de mai departe a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută de către sociologul Ionel Sava,  doctor conferenţiar al  Universităţii din Bucureşti, în cadrul emisiunii „Orizont European” de la postul de televiziune  „TVR Moldova”, transmite IPN.

Deşi a spus că este optimist privind soarta de mai departe a Republicii Moldova după summitul de la Riga, Ionel Sava nu exclude că deciziile ar putea fi luate „sub umbra Moscovei”. „Summitul de la Riga va fi diferit de summitul de la Vilnus din 2013, care s-a încheiat cu refuzul fostului preşedinte ucrainean Victor Ianukovici de a semna Acordul de asociere cu UE. Summitul se va desfăşura în condiţii de neîncredere din partea Rusiei şi nu sunt excluse schimbări de tactică din partea UE. Contextul regional este unul inflamat, iar populaţia este marcată de această criză regională. Majoritatea ţărilor din Europa se confruntă cu o agresivitate verbală din parte Rusiei”, a spus sociologul.

Directorul de programe de la Institutul de Politici Publice din Chişinău, analistul politic Oazu Nantoi, a declarat că decizia summitului de la Riga privind Republica Moldova va fi umbrită nu atât de Rusia, cât de eşecul clasei politice de la Chişinău. „Guvernarea noastră s-a compromis total, este grav afectată de corupţie şi nu este capabilă să gestioneze ţara. După ratificarea Acordului de asociere cu UE Parlamentul de la Chişinău a murit, iar politicienii s-au avântat în campania electorală. După scrutinul din 30 noiembrie, toţi au aşteptat ca cele trei partide proeuropene să formeze o coaliţie, lucru care nu s-a întâmplat. Acum avem un guvern minoritar, care nu este capabil să gestioneze. Cred că aceste lucruri nu vor fi trecute cu vederea”,a spus analistul de la Chişinău.