Societatea moldovenească a devenit mai informată, iar manipularea mai voalată, analist
https://www.ipn.md/ro/societatea-moldoveneasca-a-devenit-mai-informata-iar-manipularea-mai-voalata-ana-7967_1003006.html
Societatea moldovenească s-a schimbat din 2009 încoace, mai ales în ceea ce priveşte libertatea de expresie şi sursele din informaţie. Însă aceleaşi surse de informaţie continuă să manipuleze publicul în folosul politicienilor. Doar că acum manipularea este voalată. De această părere este analistul politic Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova.
Analistul a fost solicitat de Info-Prim să se expună pe marginea unei constatări a premierului Vlad Filat care, în timpul prezentării priorităţilor Guvernului pentru anul curent, a spus că moldovenii au devenit mai activi, mai critici şi mai deschişi.
„În ceea ce ţine de libertatea de expresie noi am trecut calea de la legislaţie la aplicarea ei. Societatea se exprimă, are vocea sa. Acestea sunt noi proceduri de presiune asupra guvernanţilor. Lumea nu se mai teme să se exprime. Mă refer la experţi, jurnalişti, dar şi la omul de rând, care nu se teme să critice guvernarea, să-şi exprime părerea”, a subliniat Viorel Cibotaru.
În opinia sa, faptul că populaţia este mai activă şi accesează mai multe surse de informaţie nu înseamnă că manipularea a dispărut, doar că a devenit voalată. „Diferă mult activitatea mai multor mijloace de informare în masă, manipularea a devenit voalată, nu mai este grosolană ca până în 2009. Politicienii vor să manipuleze în continuare, dar o fac mai atent”, a spus analistul.
Şi vicepreşedintele Centrului de cercetări strategice şi consultanţă politică „Politicon”, Ion Tăbârţă, afirmă că societatea moldovenească nu mai este cea din 2009. „Avem pluralism în societate, au apărut mai multe posturi de televiziune, ziare, portaluri informaţionale. Desigur avem şi „fenomenul berlusconizării” presei, adică mass-media lucrează pentru partide sau alte forţe politice. Oricum cetăţeanul se poate informa din mai multe surse şi este un lucru pozitiv. Acest lucru desigur se simte mai bine la Chişinău, dar el nu poate să nu se simtă şi în mediul rural”, a opinat analistul.
Populaţia ştie mai multe despre ceea ce se întâmplă în ţară decât se ştia cu 4 ani în urmă, spune Ion Tăbârţă. „Dacă 4 ani în urmă se întâmpla ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul anului 2012 în Pădurea Domnească, e puţin probabil ca societatea să fi aflat şi să fi discutat despre aceasta”, a menţionat analistul.
Ambii experţi au mai declarat că acum şi societatea civilă este mai activă şi se implică în luarea deciziilor.