O iniţiativă a autorităţilor prevede că taţii angajaţi în câmpul muncii vor avea dreptul la un concediu de 3 zile, achitat integral, în primele zile de la naşterea copilului. Mai mulţi reprezentaţi ai societăţii civile au declarat într-o conferinţă de presă la IPN că susţin această iniţiativă, care ar aduce mai multe beneficii pentru societate şi ar contribui la asigurarea egalităţii între femei şi bărbaţi.
Cristian Ciobanu, de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a comunicat că în multe state din Uniunea Europeană se acordă concediu paternal pe o perioadă scurtă de timp, în medie de 12 zile, în primele 56 de zile de la naşterea copilului. Iar Moldova, prin această iniţiativă de a acorda 3 zile de concediu taţilor, face un pas înainte.
Potrivit lui Cristian Ciobanu, concediul paternal are mai multe beneficii. Astfel, implicarea timpurie a taţilor în îngrijirea copilului îl face pe viitor mai activ şi mai prezent în viaţa acestuia. Totodată, interacţiunea copilului cu tatăl chiar din primele zile de viaţă ajută pe viitor copiii să-şi dezvolte mai uşor abilităţile cognitive. De asemenea, mamele, fiind ajutate mai mult de către taţi la îngrijirea copiilor, revin mai uşor pe piaţa muncii.
Cu toate acestea, există şi unele riscuri. Cristian Ciobanu a menţionat că dacă se decide ca cele 3 zile de concediu paternal să fie achitate integral de către angajator, acesta ar putea refuza. Astfel, membrii societăţii civile propun ca cele 3 zile să fie achitate din contul Fondului Asigurărilor Sociale, pe motiv că suma nu ar fi foarte mare în raport cu beneficiile. Plus la aceasta, taţii angajaţi şi aşa sunt plătitori de taxe, iar statul trebuie să ofere beneficii în schimbul lor.
Victoria Apostol, de la Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), a menţionat că ambii părinţi trebuie să aibă posibilitatea să se întoarcă în câmpul muncii atunci când doresc, iar pentru aceasta statul trebuie să le ofere condiţii, în primul rând prin crearea creşelor. Expertul a menţionat că în Moldova ar putea fi instituite, pe lângă creşele de stat, creşe private, la domiciliu, când mai mulţi părinţi se unesc într-un grup şi îşi duc copii acasă la unul din grupuri; fie creşe antreprenoriale, când angajatorul decide să deschidă singur o creşă pentru a le oferi angajaţilor posibilitatea să revină la muncă mai devreme, dar şi să păstreze o relaţie apropiată cu copiii.
Victoria Apostol a subliniat că acum în Republica Moldova lipseşte cadrul legal care ar permite deschiderea creşelor particulare, iar cele care activează o fac la limita legalităţii. Totodată, legislaţia prevede că autorităţile locale pot deschide creşe la solicitarea părinţilor, fără să detalieze câţi părinţi trebuie să solicite, care sunt condiţiile etc.
Andrei Brighidin, de la Fundaţia Est Europeană, a concluzionat că de concediul de 3 zile pot beneficia doar taţii angajaţi în câmpul muncii, iar iniţiativa vine ca urmare a datelor statistice care arată că de concediul de creştere şi îngrijire a copilului până acum au beneficiat în proporţie de 98% doar mamele.
Andrei Brighidin este convins că această iniţiativă va duce la faptul că taţii vor fi mai prezenţi în viaţa copiilor lor. Ulterior societatea civilă insistă ca acest concediu să fie majorat până la 14 zile, menţionând că în unele state europene se oferă oportunitatea ca tatăl sau mama, adică părintele care a ales să muncească, să poată beneficia de un concediu de o lună, în paralele cu părintele care se ocupă de îngrijirea copilului.