logo

Societatea civilă solicită transparenţă în selectarea noilor membri ai CSM


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-solicita-transparenta-in-selectarea-noilor-membri-ai-csm-7967_1008711.html

Reprezentanţii societăţii civile au lansat un apel către Parlamentul Republicii Moldova să iniţieze urgent concursul public de selectare a profesorilor de drept titulari, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceştia solicită legislativului să elaboreze un regulament pentru selectarea celor 3 membri ai CSM şi crearea unei comisii speciale parlamentare pentru organizarea concursului.

Directorul de programe din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că pe 27 noiembrie expiră mandatul profesorilor de drept titulari din cadrul CSM, care urmează să fie aleşi de Parlament. Pe 3 septembrie anul curent mai mult de 20 de organizaţii neguvernamentale au expediat la adresa Parlamentului un apel cu privire la organizarea unui concurs public pentru selectarea candidaţilor la funcţia de membru CSM, dar nu au primit niciun răspuns.

Nadejda Hriptievschi a spus că din partea Parlamentului nu a venit nicio reacţie şi a fost făcut un apel repetat, care de asemenea nu a avut rezultat. În contextul termenelor limitate până la iniţierea procedurii de numire a noilor membri CSM, membrii societăţii civile solicită iniţierea urgentă a unui concurs public.

Directorul programelor de drept din cadrul Fundaţiei Soros Moldova, Victor Munteanu, a specificat că membrii societăţii civile au bănuiala că grupurile parlamentare nu joacă cinstit şi se întâmplă lucruri dubioase în culise. Nimeni nu cunoaşte care este procedura prin intermediul căreia un simplu profesor universitar ajunge membru al Consiliului Superior al Magistraturii, veriga de bază a sistemului judecătoresc din Republica Moldova. Membrii societăţii civile fac apel la transparenţă în procedura de selectare şi alegere a noilor membri ai CSM.

Consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun, a subliniat că Parlamentul trebuie să asigure transparenţa în stabilirea procedurii şi termenelor limită de participare la concurs, publicarea obligatorie a numelor candidaţilor, consultări publice cu privire la candidaţii admişi la concurs. Totodată, legislativul este solicitat să asigure transparenţa în procesul de audiere candidaţilor şi motivarea hotărârii comisiei speciale cu privire la rezultatele concursului şi nominalizarea candidaţilor selectaţi.