logo

Societatea civilă solicită consultarea Legii privind accesul la informațiile de interes public


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-solicita-consultarea-legii-privind-accesul-la-informatiile-7967_1096398.html

Organizații ale societății civile au lansat un apel public privind necesitatea desfășurării de către Parlament a consultărilor ample pe marginea proiectului Legii privind accesul la informațiile de interes public. Solicitarea vine în urma aprobării de către Guvern a proiectului elaborat de Ministerul Justiției, care își propune să înlocuiască actuala Lege privind accesul la informație și să aducă legislația Republicii Moldova în corespundere cu standardele internaționale în domeniu, transmite IPN.

Societatea civilă a constatat că atât procesul de elaborare și promovare a proiectului, cât și conținutul acestuia are carențe și a reiterat necesitatea de a continua dezbaterile și consultările pe marginea documentului. „Solicităm legislativului să dea dovadă de deschidere și abordare constructivă în ceea ce privește recomandările venite din partea organizațiilor societății civile în procesul de consultare și să asigure revizuirea proiectului Legii în conformitate cu acestea”, se menționează în apelul public.

Deși, potrivit ministrei justiției, asupra proiectului s-a lucrat mai bine de un an și s-au organizat consultări publice asupra prevederilor acestuia, consultările au avut un caracter limitat și sporadic, proiectul fiind promovat în grabă, fără a ține cont de recomandările cheie ale reprezentanților societății civile. Organizațiile societății civile nu au fost consultate la etapa inițierii proiectului, având doar opțiunea de a oferi comentarii punctuale asupra documentului elaborat. Cele două runde de consultare în scris a proiectului și unica discuție publică asupra acestuia nu au rezolvat obiecțiile principiale aduse proiectului, acesta fiind definitivat și prezentat spre aprobare Guvernului într-o redacție apropiată celei inițiale. Mai mult, acceptarea selectivă a recomandărilor prezentate de actorii consultați a dus la includerea unor prevederi care înrăutățesc poziția solicitanților de informații, comparativ cu redacția inițială, dar și cu legea actuală, precizează organizațiile semnatare.

Potrivit societății civile, aspectele problematice ale proiectului de lege sunt: introducerea unor excepții care fac neaplicabil criteriul proporționalității în limitarea accesului la informație, lipsa unor criterii clare privind calitatea și formatul pentru publicarea proactivă a informației. Definiția informației cu caracter public este mai restrictivă decât cea conținută în actuala lege. La fel, lipsește un mecanism eficient de monitorizare și implementare a legii.

Organizațiile semnatare consideră că este imperativ ca recomandările societății civile asupra proiectului să fie auzite pentru a remedia lacunele existente care îngrădesc accesul cetățenilor la informații de interes public înainte de votarea acestuia în Parlament.

Printre semnatarii apelului sunt: Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova), Terra-1530, Comunitatea WatchDog.MD, Centrul pentru Politici, Inițiative și cercetări „Platforma”, Comunități Active pentru Democrație Participativă, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Asociația Promo-LEX, Centrul pentru Jurnalism Independent, Primăria Mea, Asociația Obștească „Salvați Chișinăul”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).