logo

Societatea civilă solicită amânarea adoptării proiectului Legii integrităţii


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-solicita-amanarea-adoptarii-proiectului-legii-integritatii-7967_1028161.html

Societatea civilă îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia de adoptare grabnică a proiectului Legii integrităţii. Pentru a evita riscul adoptării acestui proiect de lege fără o coordonare cu celelalte legi şi fără o dezbatere în acest sens cu societatea civilă, mai multe organizaţii cer amânarea examinării şi adoptării proiectului până la publicarea pachetului de legi cu privire la integritate, transmite IPN.

„Chiar dacă conştientizăm faptul că adoptarea proiectului de lege este dictată de includerea pe lista de priorităţi ale Foii de Parcurs privind agenda de reforme prioritare care expiră la 31 iulie, este importat de a asigura calitatea prevederilor noilor legi inclusiv în corelaţia cu pachetul de legi relevante cu privire la integritate deja adoptate de parlament”, scrie în apel.

Reprezentanţii societăţii civile menţionează că, deşi potenţial util pentru a aduce la cunoştinţa actorilor publici a tuturor aspectelor ce ţin de integritate, proiectul de lege se aseamănă mai mult cu un cod deontologic sau de conduită. În opinia ONG-urilor, de fapt, proiectul face o trecere în revistă a reglementărilor deja existente, nefiind clar cum va contribui acesta la realizarea scopului stabilit. Proiectul nu oferă mecanisme de identificare şi înlăturare a riscurilor de corupţie şi de sancţionare a agenţilor publici pentru manifestări de corupţie.

De asemenea, dat fiind faptul ca obiectul acestui proiect de lege sunt entitaţile publice, apare întrebarea trecerii partidelor politice sub incidenţa acestuia. Pornind de la cele enunţate, organizaţiile semnatare solicită Parlamentului să amâne examinarea şi adoptarea proiectului, iar înainte de aceasta să organizeze consultări publice pentru o analiză minuţioasă a oportunităţii şi suficienţei iniţiativei.

Printre semnatarii apelului sunt Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER), Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul de Politici Publice, Asociaţia Promo-LEX, Transparency International-Moldova, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Centrul de Investigaţii Jurnalistice.