logo

Societatea civilă solicită adoptarea unei legi pentru respectarea drepturilor animalelor


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-solicita-adoptarea-unei-legi-pentru-respectarea-drepturilor-an-7967_1004991.html

Reprezentanţi ai societăţii civile au făcut un apel către guvernanţi şi societate pentru a preveni tratamentul inuman faţă de animale. Aceştia au solicitat, în cadrul unei conferinţe de presă, elaborarea unei legi cu privire la drepturile animalelor şi respectarea acestor drepturi la egal cu drepturile oamenilor, transmite IPN.

Voluntarul Asociaţiei „Alga”, Sabina Bârsan, a menţionat că asociaţiile din domeniul protecţiei animalelor au făcut un apel similar către Primăria municipiului Chişinău,  la 30 martie curent, dar fără rezultat. Voluntarii au colectat peste 400 de semnături prin care doresc să atragă atenţia asupra problemei animalelor fără stăpân.

„Primarul Dorin Chirtoacă a promis în campania electorală că va soluţiona această problemă. În realitate însă numărul animalelor otrăvite este în creştere. Cerem stoparea torturii asupra animalelor. Acum reluăm lupta pentru adoptarea legii de protecţie a tuturor animalelor. În urma situaţiei de la şcoala de hipism ne-am dat seama că este nevoie nu doar de o lege cu privire la animalele de companie, dar pentru toate animalele din republică”, a menţionat Sabina Bârsan.

Cristina Leşanu, reprezentanta Ligii tineretului pentru drepturile animalelor „Vita”, a spus că membrii societăţii civile solicită guvernanţilor să demareze tratative de aderare la Declaraţia mondială cu privire la drepturile animalelor, care prevede că drepturile animalelor sunt egale cu cele ale omului, ceea ce este foarte important într-o ţară civilizată.

„Atunci când un animal fără adăpost atacă o persoană, acestea se adresează la întreprinderea municipală „Autosalubritate”, iar ca rezultat animalele sunt otrăvite. Este o indicaţie de mai sus, prin care aceste animale trebuie să fie omorâte. Primăria are soluţii umane de rezolvare a problemei, dar nu le aplică. Anual se alocă 2 milioane de lei pentru sterilizarea câinilor, dar acest lucru nu se face. Trebuie să existe mai multe aziluri pentru câinii sterilizaţi ca ei să nu mai ajungă în stradă”, a mai Cristina Leşanu.

Activista a specificat că animalele otrăvite mor în chinuri groaznice. Totodată, otrava administrată prezintă şi un pericol pentru copiii care intră în contact cu animalele.


Vezi VIDEO de la conferinţa de presă.