logo

Societatea civilă şi o înţelegere între partide pot asigura alegeri civilizate, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-si-o-intelegere-intre-partide-pot-asigura-alegeri-civilizate-d-7978_1015552.html

Partidele pro-europene ar putea ajunge la un pact de neagresiune în timpul campaniei electorale pentru a facilita formarea unei coaliţii postelectorale. Totodată, o campanie civilizată are nevoie şi de implicarea activă a societăţii civile. Miza principală pentru aceste alegeri va fi motivarea cetăţenilor dezamăgiţi să iasă la vot. Opinii în această privinţă au fost discutate în cadrul dezbaterii la tema: „De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru viitorul european al ţării?”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Potrivit lui Igor Boţan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul permanent al proiectului, comportamentul partidelor, într-adevăr, lasă de dorit, însă acesta depinde nu doar de actorii politici propriu-zişi, ci şi de cultura politică a societăţii. „Sondajele de opinie arată nişte oscilaţii ale rating-urilor partidelor politice şi ale principalilor actori politici care sunt în nişte limite, dar nu sunt prăbuşiri şi ascensiuni spectaculoase. Îngrijorător e că progresul nu a fost spectaculos în privinţa relaţiilor dintre partidele politice, dar dacă ne uităm la cultura generală a cetăţenilor noştri, nici nu avea de unde”, a declarat Igor Boţan.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, s-a arătat deschis ideii unui pact de neagresiune între partidele pro-occidentale şi a declarat că va sugera o astfel de înţelegere colegilor din coaliţia pro-europeană. „Eu cred că un astfel de pact este necesar. Trebuie să vedem şi dincolo de alegeri. După alegeri, chiar dacă din partea unora nu este mare înţelegere şi mare dorinţă, va trebui să fie comunicare şi negociere în vedere constituirii unei coaliţii de guvernare”.

De asemenea, fostul premier a amintit că nu doar partidele politice sunt responsabile pentru modul în care se desfăşoară procesul electoral şi rezultatele acestuia. „Pentru a avea o guvernare care să asigure continuitatea şi, foarte important, ireversibilitatea procesului de integrare europeană, avem nevoie de rezultat electoral, iar comportamentul partidelor este determinant. Însă procesul politic, o spun din cele citite şi din cele trăite, nu trebuie să fie pus la nivel de calitate doar pe seama politicienilor sau a partidelor politice. Calitatea procesului politic în orice societatea democratică ţine foarte mult şi de implicarea celorlalte componente ale societăţii pentru a asigura un control eficient asupra actului guvernării. Aici mă refer la societatea civilă, la presă şi la această interacţiune între politic şi sectorul asociativ”.

În acest sens, politicianul a apreciat pozitiv dezvoltarea societăţii civile din Moldova. „Vreau să vă spun că în Republica Moldova, chiar şi comparativ cu alte ţări din regiune, noi avem o societate civilă puternică, care în perioada viitoare urmează să fie şi mai influentă. Avem, în acest sens, nu doar prevederile Acordului de Asociere, dar şi o implicare masivă a partenerilor noştri de dezvoltare”, a declarat Vlad Filat.

Liderul PLDM a menţionat şi faptul că Moldova are una din cele mai lungi perioade electorale din regiune. „Ceea ce e important este ca în perioada de campanie să facem oamenii să vină la vot, dar nu să fie decepţionaţi de ceea ce se întâmplă în campanie şi să renunţe să iasă la vot. Bătălia de bază în această campanie va fi motivarea oamenilor să iasă la vot. Odată ce alegătorii din Republica Moldova vor ieşi la vot într-un număr cât mai mare, viitorul european este asigurat”, a spus el.

La dezbaterea cu tema „De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru viitorul european al ţării?” au fost invitaţi şi preşedinţii celorlalte două partide componente ale Coaliţiei Pro Europene – Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Liberal Reformator.

Dezbaterea din 26 septembrie este a 33-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.