logo

Societatea civilă şi mass-media trebuie implicate în combaterea corupţiei, expert german


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-si-mass-media-trebuie-implicate-in-combaterea-coruptiei-expert-7967_1022221.html

Societatea civilă şi mass-media sunt verigi importante în procesul de combaterea a corupţiei. Prima poate contribui la sensibilizarea societăţii în general, iar presa poate informa oamenii despre acte de corupţie şi pedepsele aplicate. Despre aceasta a vorbit Daniel Seiberling, reprezentantul Fundaţiei germane Hanns Seidel, la conferinţa de presă desfăşurată la IPN privind lansarea în Moldova a Labirintului Anticorupţie – o construcţie în aer liber care va oferi cetăţenilor ocazia să se informeze despre corupţie şi despre modalităţile de sesizare a faptelor de corupţie

Daniel Seiberling a menţionat că procesul de prevenire a corupţiei este extrem de important deoarece prin paşi mici se poate ajunge la un rezultat excepţional. Fundaţia Hanns Seidel susţine diferite proiecte de promovare a democraţiei în peste 50 de state ale lumii. Daniel Seiberling menţionează că deşi percepţia corupţiei în Germania este la un nivel mai mic decât cel perceput de societăţile din Moldova şi România, nici ţara sa nu este asigurată de acest risc. Astfel, în Germania există diferite instituţii care desfăşoară frecvent noi şi noi proiecte pentru a sensibiliza populaţia referitor la fenomenul corupţiei.

Reprezentantul Fundaţiei Hanns Seidel a spus că societatea civilă trebuie să-i vorbească mereu cetăţeanului despre serviciile pentru care acesta nu trebuie să plătească. Iar mass-media trebuie să informeze oamenii despre noi şi noi oameni corupţi prinşi de organele de drept şi pedepsele aplicate, şi pentru ca organele de drept să nu cadă şi ele pradă corupţiei mass-media trebuie să insiste să i se comunice cum avansează un dosar sau altul, cum a fost pedepsit cutare politician sau ministru, sau om de afaceri prins cu mită.

Daniel Seiberling mai spune că într-o societate democratică, dar afectată de fenomenul corupţiei, ar trebuie să apară câţiva oameni de la conducere care să se implice în lupta împotriva corupţiei şi astfel să dea un exemplu societăţii.

Labirintul Anticorupţie este instalat în Moldova cu susţinerea Asociaţiei Pro-Democraţia, România. Iuliana Iliescu, manager de proiect, a comunicat că această iniţiativă este cu un rezultat mai mare decât doar distribuirea de pliante. Aici prevalează curiozitatea umană, iar oamenii intră în labirint, unde se informează. Ulterior aceştia pot primi răspunsuri la întrebările care îi frământă chiar de la experţii prezenţi.

În cadrul lansării Labirintului Anticorupţie la Chişinău va fi făcut şi un sondaj să se observe privind cea mai coruptă instituţie în percepţia cetăţenilor din Republica Moldova.