logo

Societatea civilă şi-a expus îngrijorările premierului desemnat


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-si-a-expus-ingrijorarile-premierului-desemnat-7965_1021708.html

Reprezentanţii sectorului non-guvernamental şi-au expus astăzi, 29 iulie, îngrijorările pe care le au legate de mai multe domenii, în cadrul consultărilor cu premierul desemnat, Valeriu Streleţ. În mare parte, acestea se referă la situaţia din sectorul bancar, la  implementarea reformelor, în special în sectorul justiţiei, la restabilirea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare, dar şi asigurarea egalităţii de gen, transmite IPN.

Olga Bîtcă, preşedintele Alianţei Anticorupţie, a spus că, în primul rând, s-a discutat despre situaţia din sectorul financiar-bancar şi priorităţile în acest domeniu. La fel, foarte important, în opinia societăţii civile, este de asigurat implementarea reformelor şi eficientizarea instituţiilor. „Promisiunile nu sunt mari, dar ceea ce s-a schimbat e că, în special în privinţa sectorului financiar-bancar, suntem într-o situaţie cu o abordare mai realistă”, a declarat Olga Bîtcă.

Alexei Buzu, directorul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a menţionat că reprezentanţii societăţii civile au dorit să cunoască poziţia premierului desemnat  inclusiv faţă de cele trei bănci implicate în sustragerea miliardului, dar şi referitor la restanţele implementării reformelor în sectorul justiţiei şi a procuraturii. „Nu am auzit anumite angajamente ferme. Un lucru pozitiv a fost că dumnealui a spus că va reanima activitatea Consiliului Naţional pentru Participare, va fi angajat mult mai plenar în colaborarea cu societatea civilă, va examina mult mai prompt şi mai obiectiv criticile şi propunerile partenerilor”, a mai spus Alexei Buzu.

La rândul său, Valeriu Streleţ a declarat, după întrevedere, că la îngrijorările expuse de către societatea civilă a răspuns cu obiectivele formulate în programul de guvernare. „Sper să reuşim împreună, inclusiv prin redarea unei dimensiuni mai plenare şi mai convingătoare Consiliului Naţional pentru Participare, care în ultimele mandate ale guvernării a fost mai puţin vizibilă”, a menţionat Streleţ, precizând că dialogul direct urmează a fi asigurat prin intermediul acestui instrument.