Societatea civilă se simte marginalizată în procesul de elaborare a Legii bugetului
https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-se-simte-marginalizata-in-procesul-de-elaborare-a-legii-bugetu-7965_1000803.html
Consiliul Naţional al Organizaţiilor Neguvernamentale consideră că proiectul Legii bugetului pentru anul 2013 a fost aprobat în termene restrânse, iar societatea civilă nu a avut posibilitatea să se expună pe marginea prevederilor proiectului. Membrii consiliului consideră că lipsa colaborării între instituţiile de stat şi reprezentanţii societăţii civile în elaborare bugetului de stat se răsfrânge negativ asupra calităţii proiectului, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor, Eduard Mihalaş, a declarat marţi, 9 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă, că membrii consiliului solicită Parlamentului să organizeze audieri publice în cadrul fiecărei comisii parlamentare pentru asigurarea participării cetăţenilor la elaborarea celui mai important proiect de act legislativ pentru anul 2013.
Directorul executiv al Centrului Independent „Expert-Grup”, Valeriu Prohniţchi, a declarat că este foarte important ca acest proiect de lege să fie discutat, pentru că, de fapt, constituie focalizarea tuturor politicilor şi a priorităţilor, iar cetăţenii trebuie să cunoască cum sunt cheltuiţi banii pe care îi achită în calitate de contribuabili. „Acest principiu de transparenţă bugetară este prevăzut de cadrul legislativ”, a notat Valeriu Prohniţchi .
Ministerul Finanţelor a prezentat Guvernului proiectul bugetului de stat la 21 septembrie. Documentul a fost plasat pe site-ul ministerului la 24 septembrie, iar pe 26 septembrie Guvernul deja l-a aprobat şi a decis prezentarea acestuia în Parlament. Acesta chiar dacă, potrivit legislaţiei, pentru dezbaterea proiectelor importante sunt oferite 15 zile. Mai mult, în cazul proiectului bugetului acest termen ar trebui extins, sugerează experţii.
„Din punctul nostru de vedere, proiectul bugetului pentru anul 2013 se bazează pe ipoteze macroeconomice completamente nerealiste, mult prea optimiste în comparaţie cu cele care sunt acceptate în comunitatea economiştilor din Republica Moldova. Unul dintre cele mai nerealiste ipoteze este că economia în 2013 va creşte cu 5 la sută. Noi aşteptăm ca, în cel mai bun caz, să avem o creştere de un procent”, a notat directorul „Expert-Grup”.
Directorul CReDO, Sergiu Ostaf, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Participare, a declarat că transparenţa bugetară este un element-cheie, care cultivă încrederea societăţii faţă de Guvern şi faţă de stat în general. „Există un decalaj puternic între ambiţiile, declaraţiile şi ceea ce se întâmplă în practică. Este regretabil acest lucru şi este în dezinteresul public”, a notat Sergiu Ostaf.
Proiectul bugetului public naţional (bugetul de stat şi bugetele locale) pentru anul 2013 prevede venituri în sumă de 37 mlrd lei şi cheltuieli de 38,1 mlrd lei, în creştere cu peste 7%. Deficitul se va diminua cu 57 mln lei, până la 1,136 mlrd lei.