Societatea civilă propune soluţii pentru depăşirea crizei politice şi celei economice din Moldova
https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-propune-solutii-pentru-depasirea-crizei-politice-si-celei-econ-7965_975383.html
20 de reprezentanţi notorii ai societăţii civile au lansat luni, 4 mai, o „Foaie de parcurs pentru reconcilierea naţională şi integrarea europeană a R. Moldova”, care propune soluţii pentru depăşirea crizei politice şi celei economice din Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Experţii consideră că Moldova se confruntă cu o criză politică acută şi riscă să tranziteze spre un regim autoritar mai evident. În opinia lor, doar o implicare mai convingătoare şi mai fermă a Uniunii Europene poate readuce ţara la o guvernare democratică normală. „Intervenţia UE a fost una centrală. UE este unicul actor puternic, capabil să vină în R. Moldova şi să schimbe lucrurile în bine”, a spus analistul politic Vlad Lupan. Experţii sunt de părere că UE ar trebui să
condiţioneze viitorul acord UE – RM de succesul reglementării crizei politice din R. Moldova, de reinstalarea statului de drept şi a libertăţilor fundamentale.
„R. Moldova împreună cu toţi actorii interesaţi şi responsabili trebuie să facă o suită de paşi instituţionali pentru a repune în funcţiune instituţiile democratice. Nu este vorba doar de a aduce la o masă comună opoziţia şi partidul de guvernământ. Este nevoie de instalarea unor instituţii, care să consolideze funcţionarea statului de drept, cadrului constituţional şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în R. Moldova”, a declarat Igor Munteanu, director executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.
Reprezentanţii societăţii civile cred că Guvernul ar trebui să stopeze acţiunile sale represive şi să asigure respectarea corespunzătoare a libertăţilor civile şi politice. De asemenea, în opinia lor, UE ar trebui să autorizeze o misiune specială de investigare, care să participe la lucrările comisiei de stat pentru investigarea abuzurilor comise, şi să instaleze misiuni de consolidare a instituţiilor de drept şi de securitate internă, pentru: justiţie, procuratură, poliţie, serviciile de securitate, precum şi alte structuri de forţă. Actorii publici, societatea civilă şi partidele politice, ar trebui să aibă acces liber la mass-media publică, iar OSCE - să desemneze un trimis special pentru Moldova al înaltului reprezentant al OSCE pentru libertatea mass-media, cu scopul de a asigura independenţa presei publice.
Pentru a asigura dialogul politic, experţii consideră necesar ca UE să instituie o Conferinţă Politică Permanentă (CPP) în R. Moldova, condusă de către un oficial de râng înalt al UE, asistat de grupuri de lucru, care ar facilita dialogul politic între opoziţie şi autorităţi.
Criza politică ar putea să înrăutăţească situaţia economică a R. Moldova, consideră liderii societăţii civile. Analistul economic Veaceslav Ioniţă, director de programe la IDIS „Viitorul”, prezice o criză mult mai drastică decât cea din 1998. Potrivit lui, începând cu iunie-iulie 2009, Guvernul nu va mai fi capabil să-şi onoreze obligaţiile la plata pensiilor şi salariilor. El vede depăşirea crizei prin injectarea de capital în sectorul public, posibilă doar prin crearea unei imagini credibile a ţării. Experţii propun înfiinţarea unei conferinţe a partenerilor pentru dezvoltarea R. Moldova, care va asista în coordonarea priorităţilor de ajutor financiar, şi a unui consiliu naţional anti-criză, în componenţa căruia vor fi incluşi membrii asociaţiilor de business, societatea civilă şi partidele politice. Totodată, UE ar trebui să instituie un fond naţional pentru dezvoltare, separat de bugetul de stat al RM, cu scopul de a garanta administrarea eficientă a ajutorului financiar pe timp de criză.
Autorii Foii de parcurs susţin că vor prezenta documentul autorităţilor centrale ale R. Moldova, instituţiilor europene şi partidelor politice. Ei îşi vor prezenta propunerile la 7 mai la Praga, înainte de lansarea Parteneriatului Estic, iar săptămâna viitoare – la Bruxelles.