logo

Societatea civilă insistă pe delimitarea antreprenoriatului social de alte afaceri


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-insista-pe-delimitarea-antreprenoriatului-social-de-alte-aface-7967_1004921.html

Organizaţiile neguvernamentale din Moldova nu sunt încurajate în acest moment să dezvolte antreprenoriatul social, ceea ce împiedică dezvoltarea sectorului sau chiar poate duce la dispariţia unor ONG-uri. Cele mai mari impedimente vin din partea instituţiilor statului şi celor de control, care interpretează antreprenoriatul social ca pe o afacere similară unui SRL, transmite IPN.

Expertul şi consultantul proiectului „Antreprenoriat social pentru persoane cu dizabilităţi”, Aliona Ţurcanu, a menţionat că antreprenoriatul social este privit ca o afacere care are scopul de a obţine venit pentru membri, exact ca şi în cazul SRL-urilor, ceea ce nu este nici pe departe aşa. În aceste condiţii afacerile iniţiate de anumite ONG-uri sau afacerile care se pretind a fi sociale nu au nicio facilitate din partea statului, în ceea ce priveşte scutirea de impozite sau taxe de devamare. Totodată, membrii societăţii civile sunt puşi în aceleaşi condiţii ca şi toţi ceilalţi agenţi economici.

„Societatea civilă depune un efort pentru a face această delimitare dintre agenţii economici care activează pentru a obţine profit în beneficiul propriilor membri sau fondatori şi acei agenţi economici care activează pentru soluţionarea unei probleme comunitare şi care direcţionează profitul propriu nu către membrii săi, dar spre atingerea unui obiectiv al ONG-ului sau pentru soluţionarea unei nevoi comunitare”, a menţionat Aliona Ţurcanu.

Ea a specificat că însăşi conceptul de antreprenoriat social în Republica Moldova nu este bine definit. „Avem definiţii  despre cum crede societatea civilă că ar trebui să existe un antreprenoriat social şi cum ar trebui acesta să soluţioneze problemele comunităţii. Astfel, antreprenoriatul social este nu altceva decât obţinerea de profit pentru soluţionarea problemelor din comunitate. În Republica Moldova s-a încercat dezvoltarea anumitor antreprenoriate sociale, în special cele care au fost finanţate din exterior pentru asigurarea durabilităţii organizaţiei. Avem şi exemple de succes în acest domeniu”, a spus experta.

Proiectul „Antreprenoriat social pentru persoane cu dizabilităţi” este derulat cu sprijinul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului „Consolidarea Societăţii Civile din Moldova”, implementat de FHI360.