Organizaţiile neguvernamentale spun că pregătesc anumite acţiuni în cazul în care Parlamentul nu va adopta un proiect de lege privind cota minimă de 40% de reprezentare a femeilor şi bărbaţilor în listele de candidaţi. Reprezentanţii societăţii civile au evitat să menţioneze despre ce acţiuni este vorba, spunând că mai au speranţă că deputaţii îşi vor îndeplini promisiunile.
Într-o conferinţă de presă la IPN, directorul executiv al Clubului Politic al Femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici, a spus că sunt numeroase exemple ale ţărilor dezvoltate care demonstrează că adoptarea cotei de reprezentarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în Guvern şi Parlament contribuie la îmbunătăţirea situaţiei social-economice.
„Noi ne propunem anumite acţiuni, inclusiv în timpul campaniei electorale. Suntem încă cu speranţa că Parlamentul va adopta cota de reprezentare. Datoria ONG-urilor este să le aducem argumente şi informaţii şi noi am făcut acest lucru”, a subliniat reprezentanta societăţii civile.
Ecaterina Mardarovici a mai spus că în funcţie de decizia Parlamentului, reprezentanţii societăţii civile vor acţiona în calitate de alegători, dar şi în calitate de actori care au un cuvânt de spus în societate. „Ne bucurăm de o anumită încredere”, a subliniat preşedintele Clubului Politic al Femeilor.
Directorul Centrului „Casa Mărioarei”, Elena Burcă, a spus că una din acţiuni ar putea fi susţinerea masivă a acelui partid care va avea pe listă procentajul necesar de reprezentare a femeilor. „În spatele nostru sunt mii de oameni care cred în cuvântul nostru”, a menţionat directorul centrului.
ONG-urile au făcut un apel public către Guvern, Parlament şi liderii partidelor politice de la guvernare să includă pe ordinea de zi a legislativului şi executivului adoptarea dispoziţiilor cu privire la cota minima de reprezentare a femeilor în listele de candidaţi. Sfârşitul lunii mai ar fi ultimul „termen rezonabil” pentru adoptarea unor astfel de reguli înaintea alegerilor parlamentare.