Societatea civilă încurajează Guvernul în adoptarea politicilor de nediscriminare
https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-incurajeaza-guvernul-in-adoptarea-politicilor-de-nediscriminar-7967_995669.html
Guvernul este încurajat să adopte politicile de promovare a incluziunii sociale şi nediscriminare în bază de gen, vârstă, viziuni sociale şi politice, religie şi orientare sexuală, transmite Info-Prim Neo.
Declaraţia este făcută de către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi avocata Doina Ioana Străisteanu.
ONG-urile recomandă executivului să adopte politicile de acordare a asistenţei sociale grupurilor vulnerabile, de prevenire şi combatere a discriminării şi de aplicare a sancţiunilor necesare curmării cazurilor de expresii jignitoare pentru unele categorii de persoane. De asemenea, se încurajează adoptarea politicilor de creare a locurilor de muncă şi a condiţiilor sociale mai bune pentru persoanele cu dizabilităţi, prin măsurile afirmative, crearea oportunităţilor egale de angajare în muncă a tinerilor şi absolvenţilor şcolilor profesionale, precum şi excluderea diferenţelor de plată pentru aceeaşi muncă prestată de femei şi bărbaţi
Directorul CREDO, Sergiu Ostaf, a declarat că încurajarea societăţii civile vine ca replică la o conferinţa de presă din 3 februarie, susţinută de Preasfinţitului Marchel, arhipăstor al Episcopiei de Bălţi şi Făleşti. Arhipăstorul spunea atunci că premierul Vladimir Filat şi „cumetrii săi europeni” insistă să fie adoptată Legea privind prevenirea şi combaterea discriminării, cunoscută ca şi Legea antidiscriminare, în felul acesta vrând să marginalizeze activitatea Bisericii, activitatea preoţilor care stau la straja moralităţii poporului şi să justifice angajamentele luate în faţa celor din Europa, care îi dictează ce şi cum să facă.
„Credem că această practică emanată de o persoană publică, cum este o faţă bisericească, excită publicul, iar limbajul marginal, atitudinea hărţuitoare faţă de anumite grupuri sociale este un exemplu de prost gust”, a subliniat Sergiu Ostaf, luni, la o conferinţă de presă.
Avocatul Doina Ioana Străisteanu a comunicat că recunoaşte dreptul la opinie, dar într-un mod civilizat. „Dar este interzis discursul de ură care propagă discriminarea pe anumite criterii, or ştim la care grupuri se referă faţa bisericească din conferinţa din 3 februarie (homosexualii şi cei care împărtăşesc alte confesiuni religioase n.a.)”, a declarat avocatul.
Reprezentanţii societăţii civile consideră că dreptul la opinie în cazul unor feţe bisericeşti este exagerat, virulent şi conţine fobie faţă de mai multe grupuri sociale. Totodată, aceştia consideră că declaraţiile feţelor bisericeşti reflectă susţinerea directă a unor forţe politice, lucru care contravine direct legislaţiei cu privire la libertatea religiei şi canoanele bisericeşti.