Societatea civilă divizată prin argumente pro şi contra legii anti-discriminare
https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-divizata-prin-argumente-pro-si-contra-legii-anti-7967_989088.html
Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale nu au găsit limbaj comun în abordarea proiectului de lege anti-discriminare. O încercare de dialog a avut loc în cadrul mesei rotunde organizate la temă de către Comisia parlamentară pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, care şi-a pus scop să identifice eventualele beneficii şi daune în cazul adoptării legii respective de către parlament, notează Info-Prim Neo.
Reprezentanţii organizaţiilor care se pronunţă împotriva adoptării legii au declarat că aceasta ar conduce la profanarea valorilor şi a moralităţii. Directorul executiv al Alianţei pentru Salvarea Famililor din Moldova, Vitalie Marian, a declarat că proiectul de lege are lacune serioase din mai multe aspecte. Astfel, se pretinde că adoptarea acestuia este o precondiţie din partea UE pentru Republica Moldova pentru a obţine regimul liberalizat de vize. Marian susţine că legea antidiscriminare nu are nimic în comun cu liberalizarea regimului de vize.
„De fapt, autorul acestui proiect de lege nu este nici ministerul Justiţiei şi nici Coaliţia antidiscriminare, dar este un proiect al organizaţiei Gender-Doc. În toate ţările europene unde a fost votată această lege, iniţiativa întotdeauna a parvenit din partea minorităţilor sexuale”, a declarat Viatlie Marian. Potrivt lui, 95 de ţări din toată lumea califică homosexualitatea drept o boală.
Cristina Pereteatcu, director executiv al Amnesty International Moldova, a declarat că Amnesty Internaţional este ferm convinsă că discriminarea este inacceptabilă în statele civilizate. Odată ce Republica Moldova a aderat la mai multe tratate internaţionale în domeniu, este obligatoriu ca statul să asigure respectarea drepturilor tuturor persoanelor ce se află pe acest teritoriu nu doar la nivel de declaraţii. „Dar în afară de responsabilităţile pe care le avem la nivel internaţional există responsabilităţi pe care le avem faţă de cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat ea.
Secretarul general al Consiliului ONG-urilor din Republica Moldova, Antoniţa Fonari, a declarat că Uniunea Europeană vrea ca oamenii în Moldova să nu fie discriminaţi pentru ca moldovenii, în momentul când vor putea să circule liber, să nu ceară azil politic în masă. „Uniunea Europeană nu va accepta pentru nimic în lume ca o categorie discriminată în Moldova să fie omisă din acest document pentru că imediat cum va fi omisă, aceşti oameni vor cere azil şi bine vor face. Eu am să mă declar în acel moment romă, baptistă şi homosexuală şi am să cer azil politic prima. Vă promit”, a declarat Antoniţa Fonari.
Preşedintele Asociaţiei „Pentru Familie”, Vasile Filat, a declarat că această lege este una imorală, deoarece generează pedofilie. „Acum suntem toţi martorii la cazuri de pedofili şi dacă le veţi urmări, veţi vedea că toate cazurile de pedofilie au natură homosexuală. În plus, toţi oamenii care se declară homosexuali spun că au văzut astfel de viaţă când au fost mici”, a spus el.
Legea antidiscriminare a fost aprobată de către guvern la 17 februarie şi urmează să fie examinată în Parlament.