logo

Societatea civilă din Parteneriatul Estic face schimb de experienţă la Chişinău


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-din-parteneriatul-estic-face-schimb-de-experienta-la-chisinau-7967_1020978.html

Oportunităţile, obstacolele, dar şi impactul fortificării societăţii civile din statele Parteneriatului Estic (PaE) a fost subiectul unui forum internaţional organizat luni, 22 iunie, la Chişinău. Cei circa 150 de reprezentanţi ai societăţii civile din ţările Parteneriatului au făcut schimb de experienţă şi au discutat exemple de bune practici şi lecţii învăţate pentru diferite domenii în proiectele finanţate de Uniunea Europeană, transmite IPN.

Potrivit directorului executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Liubomir Chiriac, scopul evenimentului este de a prezenta bune practici, de a face schimb de experienţă, dar şi de a prezenta provocările cu care se confruntă societatea civilă. De asemenea, un obiectiv important constă în încurajarea cooperării regionale a societăţii civile în ţările Parteneriatului Estic.

„În Republica Moldova vocea societăţii civile este auzită, dar calitatea dialogului dintre aceasta şi autorităţile centrale şi locale nu întotdeauna este la cel mai înalt nivel. La IDIS avem un bun exemplu în platforma Agendei Naţionale de Business (ANB), care de mai bine de 7 ani contribuie la îmbunătăţirea dialogului dintre autorităţi şi mediul de afaceri. Dacă societatea civilă va fi unită, cu o voce unică, şansele de consolidare vor fi mult mai mari”, a precizat Liubomir Chiriac.

Liderul de proiect, Stefan Malerius, a declarat că e nevoie să înţelegem că societatea civilă poate juca un rol important în influenţarea politicilor care vizează Europa de Est. „Acesta este unul din principalele mesaje. Un alt obiectiv important al societăţii civile din Georgia, Moldova şi Ucraina este de a monitoriza reformele politice şi economice pe care şi le-au asumat aceste ţări. Iar aici, desigur, intervine şi colaborarea eficientă cu autorităţile”, a mai spus Stefan Malerius.

Prezent la eveniment, ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că UE vrea schimbări democratice în vecinătate, însă fără reforme şi politici democratice nu putem ajuta guvernarea, iar societatea nu va simţi impactul suportului european. „Ţările prezente aici sunt diferite, dar au în comun dorinţa pentru o viaţă mai bună, fără corupţie, cu o cultură a responsabilităţii autorităţilor. UE va susţine acest proces şi în continuare, oferind asistenţă, inclusiv financiară, dar efortul trebuie să fie reciproc, din ambele părţi. Am prefera ca societatea civilă nu doar să monitorizeze procesul de guvernare, dar şi să facă parte din procesul decizional”, a menţionat ambasadorul.

Forumul Societăţii Civile care se va desfăşura şi marţi, 23 iunie, are loc în cadrul proiectului „Civil Society. Dialog for Progress”, finanţat de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de un consorţiu din nouă organizaţii, lansat în ianuarie 2013. Consorţiul este condus de Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS). În Republica Moldova, activităţile sunt implementate de IDIS „Viitorul”.