logo

Societatea civilă din Moldova este prea dependentă de granturile externe, ONG-uri


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-din-moldova-este-prea-dependenta-de-granturile-externe-7967_1011585.html

Organizaţiile necomerciale din Moldova, în special asociaţiile obşteşti, se confruntă cu o viabilitate financiară joasă, cauzată de o dependenţă excesivă a bugetelor de granturile externe. La această concluzie au ajuns organizaţiile internaţionale, care remarcă totuşi că sustenabilitatea sectorului asociativ din Republica Moldova este în evoluţie, cele mai semnificative progrese fiind înregistrate la capitolul advocacy şi imagine publică, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Transparency International Moldova, deşi legislaţia este permisivă în contextul creării şi activităţii asociaţiilor obşteşti, ea nu este favorabilă din punct de vedere al finanţării acestora din mijloace publice şi nu încurajează filantropia şi sponsorizarea de către agenţii economici.

Partinitatea şi angajarea politică a mai multor asociaţii obşteşti este considerată o problemă importantă a sectorului asociativ. Transparenţa joasă a organizaţiilor, carenţele la capitolul etică şi integritate reduc capacităţile de guvernare a acestui sector. În ceea ce priveşte responsabilitatea organizaţiilor din punct de vedere al evidenţei contabile, respectării obligaţiilor fiscale şi raportării financiare, reprezentanţii societăţii civile remarcă, în special, lipsa standardelor naţionale de contabilitate pentru ONG şi raportarea financiară dificilă, similară agenţilor economici.

Asociaţiile obşteşti se manifestă ca un partener tot mai activ în colaborarea cu autorităţile publice, sporesc eforturile de monitorizare şi evaluare a politicilor anticorupţie, însă deficitul de cadre profesioniste şi insuficienţa resurselor financiare afectează aceste activităţi. Nivelul încrederii publicului în asociaţiile obşteşti este jos. Potrivit Barometrului Opiniei Publice, ponderea respondenţilor care au încredere în ele a scăzut de la 34% în noiembrie 2009 până la 21,6% în noiembrie 2013, fapt explicat inclusiv prin transparenţa insuficientă a acestora, cunoaşterea slabă de către populaţie a activităţii lor, creşterea exigenţei şi aşteptărilor populaţiei faţă de ele.

Transparency International Moldova recomandă încurajarea practicilor de transparentizare a asociaţiilor obşteşti şi de sporire a integrităţii acestora, prin adoptarea şi promovarea Codului de etică a ONG-urilor, elaborarea unui mecanism de aplicare a acestuia (inclusiv crearea Consiliului de etică). De asemenea, se cere susţinerea de către donatori a iniţiativelor de transparentizare şi sporire a integrităţii asociaţiilor în special, prin includerea în acordurile de grant a cerinţelor de deschidere a informaţiilor despre activitate.