logo

Societatea civilă din Găgăuzia trebuie să devină puternică și stabilă, declarații


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-din-gagauzia-trebuie-sa-devina-puternica-si-stabila-declaratii-7967_1044338.html

Societatea civilă din Găgăuzia trebuie să devină puternică și stabilă, să aibă o influență asupra agendei autorităților locale, să interacționeze și să colaboreze cu organele de conducere, așa încât activitatea lor să fie în interesul oamenilor. În același timp, ONG-urile trebuie să fie libere de influența politică. Declarația a fost făcută de Mihail Sirkeli, directorul centrului „Piligrim-Demo” în cadrul conferinței internaționale GROW 2018: Civic Gagauzia – Strengthening civil society in Gagauzia, desfășurată astăzi, 26 septembrie, în Avdarma, Găgăuzia, transmite IPN.

„Politicienii din regiune folosesc organizațiile obștești în calitate de locomotive pentru exercitarea activității politice, ceea ce în opinia noastră nu este corect, pentru că organizațiile obștești nu sunt indicate pentru acest lucru”, a menționat Mihail Sirkeli.

Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova, a spus că, la nivel internațional, membrii societății civile sunt văzuți ca agenți ai schimbării. Factorii politici trebuie să înțeleagă că societatea civilă este un partener activ în implementarea politicilor, contribuie la asigurarea unui proces politic transparent.

Vladimir Kîssa, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, a menționat că organizațiile civile trebuie să fie într-un permanent dialog cu autoritățile locale, să se implice în procesul consultărilor proiectelor de legi. „Suntem deschiși pentru colaborare. Trebuie să găsim o cale pentru fortificarea capacităților organizațiilor obștești” a spus Vladimir Kîssa.

Referindu-se la dependența ONG-urilor de partidele politice, directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan, a spus că ONG-urile fac politică nu neapărat pentru că își doresc acest lucru, ci pentru că sunt obligate cumva să colaboreze cu autoritățile pentru a păstra acel segment în care se specializează și îl cunosc cel mai bine. „Ei se implică în acest proces nu pentru a acumula puncte, pentru a participa la alegeri și a lupta pentru putere. Ei doar vor să dea viață principiilor în care cred. Așa s-a întâmplat că în Găgăuzia problema ONG-uri și partidelor politice a apărut nu din voia liderilor, oamenilor activi din Găgăuzia, ci din cauza că legislația națională a fost creată așa că cetățenii activi și politicienii au fost nevoiți într-un anumit moment să creeze ONG-uri”, a explicat Igor Boțan.

Conferința internațională GROW: Civic Gagauzia – Strengthening civil society in Gagauzia, este la a doua ediție.