logo

Societatea civilă cere retragerea proiectului privind amnistia fiscală şi de capital


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-cere-retragerea-proiectului-privind-amnistia-fiscala-si-de-7966_1031671.html

Reprezentanţii mai multor organizaţii non-guvernamentale solicită autorităţilor să retragă iniţiativa legislativă privind amnistia fiscală şi de capital, dar şi proiectul aferent, votate în primă lectură.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Nadejda Hriptievschi, directoare de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a menţionat că, în cazul în care proiectele vor fi votate în lectură finală, societatea civilă va solicita preşedintelui să fac uz de dreptul de veto şi să nu le promulge. În cazul în care şi preşedintele va ignora acest apel, ONG-urile vor cere partenerilor de dezvoltare să îngheţe toate  finanţările pentru Republica Moldova.

Nadejda Hriptievschi a remarcat că deja patru organizaţii cu experienţă din România  au transmis o petiţie către preşedintele, Parlamentul şi Guvernul României, în care solicită să fie regândită sau chiar să ia în considerare suspendarea împrumutului de sprijin bugetar pentru Republica Moldova dacă Parlamentul de la Chişinău aprobă şi în a doua lectură proiectul de lege de amnistie fiscală şi de anulare a obligaţiei declarării averilor. Petiţia este semnată de către Expert Forum (EFOR), Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Freedom House-România, Grupul de Dialog Social (GDS).

Directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Iulian Groza, a declarat că Republica Moldova depinde foarte mult de contribuţiile pe care le face fiecare cetăţean european prin asistenţa pe care ţara urmează să o obţină. „Soluţia cea mai simplă pentru guvernare, în acest moment, este să abandoneze discuţia în grabă a acestei legi pe parcursul săptămânii curente, pentru că înţelegem că aceasta este ultima săptămână când urmează să fie discutat acest proiect de lege şi sperăm că pe parcursul acestei săptămâni va interveni şi opinia oficială a partenerilor de dezvoltare, care va încuraja autorităţile să suspende orice discuţie pe marginea acestei iniţiative”, a notat Iulian Groza.

În cadrul conferinţei, directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupuşor, a declarat că proiectul votat în prima lectură comportă mari riscuri de creştere a corupţiei, spălării banilor şi evaziunii fiscale. Potrivit lui, amnistia de capital propusă ar putea duce la legalizarea actelor precedente de corupţie şi perpetuarea în funcţie a funcţionarilor corupţi, fapt ce vine în contradicţie cu obiectivele luptei împotriva corupţiei, prin faptul că instituţiile de resort nu vor putea verifica provenienţa activelor declarate.

Proiectul legii privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, dar şi proiectul aferent acestuia, prevede că cetăţenii vor putea să-şi liberalizeze capitalurile menţinute în economia tenebră şi cele din afara sistemului. Totodată, se vor anula amenzile şi penalităţile calculate dacă agenţii economici îşi vor achita datoria de bază faţă de stat.