logo

Societatea civilă ar trebui să fie liantul dintre PSRM şi ACUM, opinie


https://www.ipn.md/ro/societatea-civila-ar-trebui-sa-fie-liantul-dintre-psrm-7978_1067384.html

Comentatorul politic Victor Ciobanu susţine că Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM au semnat un contract temporar cu o agendă minimă, pe care „mai cu scârțâit, mai cumva, dar o implementează”. Odată cu semnarea unui nou acord de coaliție, nu este exclus să apară fisuri, având în vedere că această construcție este vădit bipolară, fără un liant de centru desigur că nu este una temeinică. În opinia sa, în mod normal, societatea civilă ar trebui să fie liantul acela între doi poli și ar trebui să fie un fel de consolidare a construcției.

„Acum se întrezăresc deja alegerile locale și socialiștii prin asta, probabil, vor să se asigure pe anumite probleme, că nu vor fi acțiuni care ar conduce la rezilierea prematură a acestui acord, or se vede că el trebuie să mai dureze”, a declarat Victor Ciobanu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Potrivit comentatorului, din start, socialiștii au insistat că vor să meargă pe o formulă de patru ani, cei de la Blocul ACUM au spus că vor doar un an. Așteptarea este ca și Blocul ACUM să realizeze că, de fapt, deoligarhizarea promisă nu se reduce la votatul în ritm alert al câtorva legi. În opinia sa, astfel sistemul nu se destructurează și probabil va fi nevoie de mai mult timp. Comentatorul mai este de părere că, cel puțin, purcederea la anumite consultări în vederea acestui acord este una mai degrabă pozitivă decât una negativă.

Cât despre întrebarea lui Igor Dodon „câți deputați mai fac parte astăzi din majoritatea parlamentară?”, Victor Ciobanu consideră aceasta este, de fapt, problema cu care s-a confruntat ACUM din start. Acesta fiind un bloc din două componente, pe de o parte, și o anexă cu ceilalți care au venit din societatea civilă.

„În momentul în care s-a creat acest bloc, probabil nu s-a discutat destul de clar care este, de fapt, funcția politică, pentru că e ușor să vii în spatele unui bloc, să-ți asiguri un locușor pe listă, să ajungi parlamentar, ca pe urmă să ai opinii separate și să pari foarte frumușel. Deci, eu cred că doamna Sandu prin răspunsul ei a și răspuns, de fapt, acestor tentative de a face opinii separate. Nu că aș insista neapărat pe un monolit de opinie, dar eu cred că opiniile separate trebuie expuse pe interior, iar pe exterior pozițiile politice tot timpul trebuie să fie consolidate și cel puțin unii din cei care fac acum figuri separate, cred că de curând îi vom vedea lansând proiecte politice”, a notat Victor Ciobanu.