logo

Socialiştii şi-au prezentat planul de federalizare a Moldovei


https://www.ipn.md/ro/socialistii-si-au-prezentat-planul-de-federalizare-a-moldovei-7965_1009341.html

Republica Moldova va deveni un stat federativ cu trei componente – Moldova, Găgăuzia şi Transnistria, iar Moldova va fi componenta centrală. Aşa văd socialiştii posibilitatea de a soluţiona conflictul transnistrean. Preşedintele PSRM, Igor Dodon, a declarat, în cadrul conferinţei de presă la care a prezentat conceptul, că federalizarea Moldovei nu are alternativă, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Dodon, o republică federală înseamnă un parlament bicameral, format din Camera Senatului şi Camera Reprezentanţilor, înseamnă un guvern comun şi un preşedinte ales de întreg poporul ţării. Pe lângă existenţa unui guvern cu împuterniciri federale, vor exista guverne şi organe legislative locale ale subiecţilor federaţiei, aşa cum, de exemplu, există în Găgăuzia. Frontierele subiecţilor federaţiei vor fi delimitate prin intermediul referendumurilor locale, organizate în raioanele care fac trecerea de la un subiect la altul. Moldova Federală va avea o singura limba oficiala – limba moldoveneasca. Iar limba rusă va fi limba de comunicare interetnică.

Liderul socialiştilor a precizat că la elaborarea conceptului au participat experţi de pe ambele maluri ale Nistrului. „Federaţia înseamnă libertate şi diversitate, înseamnă şi valori şi aspiraţii comune. Dacă dorim să avem o temelie solidă ca stat, dacă dorim să ne consolidăm ca popor, dacă dorim să ne creştem potenţialul economic, dacă dorim să avem un rol destoinic în regiune şi în istorie, putem să obţinem toate acestea doar ca ţară integră, ca o ţară care-şi ţine unite toate teritoriile şi etniile”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele PSRM a comunicat că la etapa următoare proiectul va fi supus dezbaterilor în cadrul meselor rotunde. De asemenea, va fi transmis tuturor ambasadelor din Republica Moldova şi participanţilor la formatul de negocieri 5+2.

Un plan de federalizare a Republicii Moldova, cunoscut ca şi Memorandumul sau Planul Kozak, propus acum 10 ani de reprezentantul administraţiei de la Kremlin, Dmitri Kozak, nu a fost acceptat de Chişinău.