logo

Socialiştii propun fracţiunilor parlamentare modificarea Constituţiei


https://www.ipn.md/ro/socialistii-propun-fractiunilor-parlamentare-modificarea-constitutiei-7965_1021142.html

Partidul Socialiştilor a pregătit o iniţiativă legislativă de modificare a Constituţiei, astfel încât preşedintele ţării să fie ales de către popor. Preşedintele PSRM, Igor Dodon, a declarat într-o conferinţă de presă că formaţiunea vine cu un apel către restul fracţiunilor parlamentare să participe la modificarea legii supreme, transmite IPN.

„Mă adresez către liderii fracţiunilor parlamentare: în acest haos anarhic ne trebuie un preşedinte puternic şi haideţi să organizăm alegeri parlamentare anticipate odată cu alegerea preşedintelui. Le dăm termen până la sfârşitul lunii iulie, dacă nu vor fi de acord, noi vom lansa procedura de modificare a Constituţiei prin referendum”, a comunicat Igor Dodon.

Liderul socialiştilor a comentat rezultatul alegerilor locale spunând că PSRM a obţinut un rezultat foarte bun în condiţiile în care nu a avut resurse administrative şi mediatice. „Avem 160 de consilieri raionali, până acum am avut până la 10 consilieri. 140 de consilieri orăşeneşti - locul 1 pe ţară, câteva sute de consilieri săteşti, aproape de o mie. Avem primari în 2 centre raionale şi în 50 de localităţi săteşti. Acest rezultat demonstrează că PSRM rămâne principala forţă politică din Moldova. Deja am lansat negocieri în mai multe raioane de a crea coaliţii la nivel local. Noi ne ţinem de cuvânt, nu vom face coaliţii cu partidele lui Filat, Plahotniuc, Leancă, Ghimpu. Am convenit să avem coaliţii în 7 raioane cu partidul lui Renato Usatîi. Cred că vor fi 18 centre raionale, unde vom avea majoritatea în consilii”,a precizat politicianul.

Igor Dodon a adăugat că PSRM a obţinut locul 1 în Consiliul municipal Chişinău, dar nu este punctul final şi ştie că după renumărarea voturilor situaţia se va schimba. „Candidatul nostru la funcţia de primar general a obţinut un rezultat foarte bun în turul doi şi mâine (1 iulie n.r.) vor fi depuse toate contestaţiile pentru a cere anularea turului 2 de alegeri. Indiferent de rezultatul acestor contestaţii şi de deciziile luate de judecată, noi vom apăra interesele chişinăuienilor care ne-au votat. Fracţiunea socialiştilor va fi foarte activă în CMC”, a subliniat liderul PSRM.

Cât ţine de Parlament, Igor Dodon a accentuat că socialiştii nu vor face coaliţii cu „hoţii, tâlharii, oligarhii şi unioniştii”, a adăugând că ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă cu majorarea tarifelor la energia electrică, la gaz şi la produse, dar şi în sistemul bancar şi pe piaţa valutară.

Preşedintele PSRM a mai spus că nu va participa la niciun fel de negocieri pentru învestirea unui nou guvern şi este convins că în actuala legislatură nu se merită.