logo

Socialiștii cer demisia ministrului justiției. În caz contrar, vor înainta moțiune


https://www.ipn.md/ro/socialistii-cer-demisia-ministrului-justitiei-in-caz-contrar-vor-7965_1093310.html

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea în Parlament a ministrului justiției, Sergiu Litvinenco. Aceasta după ce în spațiul public au fost distribuite pretinse conversații din Telegramul ministrului, care la rândul său le-a declarat un fals ordinar. În plen, socialiștii i-au cerut lui Sergiu Litvinenco să-și prezinte demisia de onoare, iar în cazul în care acesta va refuza să plece din funcție, fracțiunea va înainta o moțiune simplă împotriva activității lui, transmite IPN.

„Nu putem ignora evenimentele zilei de ieri legate de domnul ministru Litvinenco. Considerăm că este cazul ca dânsul să fie audiat de către Parlament, să aducă explicațiile de rigoare, deoarece, tot ce se întâmplă compromite reforma justiției, statul de drept și concursurile publice pentru ocuparea pozițiilor importante în sistemul justiției și procuratură. În altă situație, cea mai oportună soluție ar fi demisia de onoare pentru a nu periclita reforma justiției. Și venim astfel cu respectivul apel către domnul Litvinenco – uneori este mai bine să te retragi. În cazul în care domnia sa nu va onora această cerință, fracțiunea BCS va înaintata moțiune simplă”, a declarat vicepreședintele legislativului, deputatul socialist Vlad Batrîncea.

Propunerea cu privire la audierea ministrului justiției în ședința de joi nu a acumulat numărul necesar de voturi.

Pe 9 noiembrie, în spațiul public au fost distribuite imagini cu pretinse conversații ale ministrului justiției din Telegram cu mai multe persoane. Litvinenco a venit imediat cu o reacție. „Așa-zisele „discuții” care circulă în spațiul public și care aparent ar fi de pe canalul meu de Telegram, sunt un fals ordinar. Scopul acestui fals este să deturneze atenția publicului de la problemele reale cu care se confruntă grupările criminale din Republica Moldova și legăturile lor cu serviciile străine. Vă aduc aminte că nu este pentru prima dată când hoții au folosit cele mai murdare minciuni și înscenări, și chiar avem demarată o anchetă, recent, în acest sens. Acum au spart conturile de Telegram ale președintelui și unor membri ai Guvernului ca să posteze minciuni fabricate”, a notat ministrul.