logo

Slusari: Raportul privind frauda bancară ar putea fi prezentat în Parlament la prima ședință din toamnă


https://www.ipn.md/ro/slusari-raportul-privind-frauda-bancara-ar-putea-fi-prezentat-7965_1067008.html

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară ar putea fi prezentat la prima ședință a legislativului din noua sesiune. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei, Alexandru Slusari, la emisiunea „O nas” de la postul Jurnal TV. Potrivit lui, deputații se apropie de momentul când acest raport va fi prezentat, până atunci ar putea fi audiați încă 2-3 persoane în această chestiune.

„Eu sper că în pofida faptului că deputații vor ieși în concediu, în pofida perioadei dificile, raportul va fi încheiat până la 1 septembrie. Potrivit hotărârii Parlamentului, noi trebuie să-l prezentăm la 10 septembrie, dar având în vedere că ședințele legislativului nu vor fi organizate în acea perioadă, dacă nu se va întâmpla ceva extraordinar, cel mai probabil, noi vom prezenta raportul la prima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă”, a declarat Alexandru Slusari.

Președintele Comisiei spune că majoritatea persoanelor audiate de deputați nu sunt sincere în declarațiile lor, dar trebuie să se înțeleagă faptul că sarcina acestei comisii nu este să judece, dar să aprecieze din punct de vedere politic acțiunile sau inacțiunile funcționarilor de rang înalt pe întreaga perioadă. Potrivit lui, cel mai probabil, toate materialele Comisiei vor fi trimise la Procuratură, poate chiar înainte să fie prezentat raportul în Parlament.

Expertul economic Viorel Gârbu consideră că va fi foarte greu să fie întorși banii din „furtul miliardului”, dar și să se înțeleagă unde au ajuns aceste resurse. Potrivit lui, raportul Kroll arată că banii „murdari” sustrași din sistemul bancar au fost amestecați cu „bani” curați. „Erau folosite diferite contracte, instrumente, care, în principiu, deja nu mai pot fi urmărite. Chiar și în raportul Kroll este scris foarte des că aici investigația lor se oprește, mai departe experții nu pot depista care au fost bani „curați” și care „murdari”, notează Viorel Gârbu.

În opinia lui, cel puțin Republica Moldova ar putea să afle cine se face vinovat de frauda bancară, să-i caute de aceștia și să le confiște averile.