Siturile arheologice sunt puse în pericol de către căutătorii de comori
https://www.ipn.md/ro/siturile-arheologice-sunt-puse-in-pericol-de-catre-cautatorii-de-7967_1000980.html
Siturile arheologice sunt puse în pericol de către căutătorii de comori care utilizează detectoare de metale, deşi legea interzice acest lucru. Solicitat de Info-Prim Neo, directorul Agenţiei Naţionale Arheologice (ANA), Vlad Vornic, spune că la această situaţie de-a dreptul înspăimântătoare s-a ajuns pentru că legislaţia este prea blândă, iar lucrurile mai pot fi schimbate prin înăsprirea sancţiunilor.
Vlad Vornic spune că pentru căutătorii de comori contează metalele preţioase, nu şi valorile sau bunurile culturale. Pentru ştiinţă însă este foarte important contextul în care se descoperă obiectele istorice. Este ca şi o pagină de carte din care sunt şterse mai multe cuvinte, după care nu poate fi restabilit textul.
Legislaţia permite utilizarea detectoarelor de metale în zonele arheologice doar în scopuri de cercetare ştiinţifică, în baza autorizaţiei eliberate de către Ministerul Culturii, dar acest lucru nu îi opreşte pe căutătorii de comori. În urma unor inspecţii au fost descoperite mai multe aşezări şi cimitire vechi vandalizate.
„Aşteptăm să fie votat proiectul de lege privind modificarea Codurilor Contravenţional şi Penal, care să prevadă pedepse euroconforme. Avem lege care stipulează că amenda este de la 500 la 3 mii de unităţi convenţionale. Aceste pedepse însă nu îi sperie pe căutătorii de comori. Astăzi situaţia este tristă, este lege care spune că nu se permite utilizarea detectoarelor, iar sancţiunea nu este prevăzută. Ele pot fi confiscate, dar nu există pedepse stricte”, a menţionat Vlad Vornic.
Întrebat dacă în Republica Moldova există o piaţă neagră de desfacere a obiectelor arheologice descoperite, Vlad Vornic a menţionat că, potrivit unor informaţii, acestea sunt, de regulă, vândute peste hotare. Acum câţiva ani, un funcţionar cu paşaport diplomatic a fost prins la graniţă cu o colecţie de obiecte unicat, descoperite pe teritoriul Republicii Moldova.
Vlad Vornic a mai spus că, pentru a reduce numărul săpăturilor ilegale, este nevoie de o reglementare strictă privind dreptul de deţinere şi comercializare a detectoarelor de metale, dar şi o cooperare mai strânsă între Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării.