logo

Situaţii gen „Bucuria” nu ar exista într-o piaţă care nu ar fi atât de monopolizată, analişti


https://www.ipn.md/ro/situatii-gen-bucuria-nu-ar-exista-intr-o-piata-care-nu-ar-fi-atat-de-monopolizat-7966_992450.html

Situaţii ca cea de la firma de dulciuri „Bucuria” nu ar exista într-o piaţă care nu ar fi atât de monopolizată şi concentrată cum este cea a zahărului, crede Adrian Lupuşor, analist economic la Exper-Grup, care a mai declarat pentru Info-Prim Neo, că situaţia poate deveni periculoasă când cineva poate dicta regulile de joc. „Acum sunt jucători puţini, ei pot dicta regulile de joc şi situaţia devine destul de periculoasă pentru consumatori. Pentru mine este deranjant faptul că pe piaţă există un operator atât de mare, o companie gigant, care poate discuta multe aspecte şi regulile de joc, ceea ce contravine principiilor economiei de piaţă.”, spune Adrian Lupuşor. Un alt analist economic,Alexandru Fala de la IDIS Viitorul, spune că toată situaţia de la fabrica „Bucuria” e creată probabil din cauza problemelor din interiorul fabricii. „Problemele vin din interiorul companiei, poate din cauza conflictelor de interese, poate sunt interese economice a anumitor persoane, poate sunt interese aşa cum a fost la Franzeluţa. Pe de altă parte, poate au probleme financiare, au pierderi, nu pot întoarce datoriile creditorilor, nu pot plăti impozitele la stat şi poate, ca rezultat al acestor probleme, nu pot procura zahăr”, spune analistul. Analistul, de asemenea, consideră că este posibilă o sistare temporară a activităţii întreprinderii, însă potrivit lui, guvernanţii vor găsi o soluţie. „Cred că activitatea va fi sistată, dar din cauza importanţei pentru imaginea guvernării se va încerca să fie soluţionată problema”, a spus expertul economic. De asemenea, Alexandru Fala consider că este ilegal ca angajaţii să fie anunţaţi despre sistare doar cu câteva zile înainte. În ultimele două zile au apărut mai multe materiale de presă care au informat că fabrica de dulciuri „Bucuria” şi-ar putea sista activitatea din cauza insuficienţei de zahăr pentru producere.