Situaţia privind aprovizionarea cu gaze mai rămâne grea în unele zone ale ţării, iar elevii îşi vor continua vacanţa
https://www.ipn.md/ro/situatia-privind-aprovizionarea-cu-gaze-mai-ramane-grea-in-unele-7965_973406.html
Situaţia creată de criza gazelor naturale mai rămâne grea în unele zone ale ţării, iar elevii îşi vor continua vacanţa. Concluzii în acest sens au fost făcute în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale, convocate duminică, 11 ianuarie de Prim-ministrul Zinaida Greceanîi. Potrivit unui comunicat guvernamental, citat de Info-Prim Neo, la şedinţă a participat Preşedintele Vladimir Voronin.
Prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul Economiei şi Comerţului a menţionat că starea lucrurilor vizând aprovizionarea consumatorilor moldoveni cu gaze naturale este stabilă, livrarea în ultimele ore de către Ucraina a unei cantităţi de gaze prin gazoductul de la Alexeevca oferind posibilitatea ridicării presiunii în branşamentul care alimentează cu gaze raionul Ungheni, unde situaţia era, sâmbătă, mai dificilă.
Potrivit lui Dodon, situaţia rămâne a fi complicată în regiunea transnistreană a ţării, unde livrarea gazelor a fost stopată integral şi, practic, toate localităţile din stânga Nistrului au rămas fără gaze. Aceeaşi stare de lucruri se atestă şi în alte 14 localităţi din raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Anenii Noi şi Dubăsari.
Igor Dodon a menţionat că, datorită regimului de economie a gazelor stabilit pentru întreprinderile industriale şi trecerea la consumul de păcură al CET-urilor, cantitatea de gaze existentă ar putea asigura consumul normal pentru consumatorii încă 24 de ore.
Potrivit lui Igor Dodon, Rusia a declarat că va relua tranzitul de gaze către ţările europene la sfârşitul zilei de duminică, 11 ianuarie, după ce experţii europeni vor ajunge la punctele de evaluare a consumului de gaze din Ucraina.
Directorul SA „Termocom", Dionisie Antocel, a informat asistenţa că întreprinderea activează, deşi în regim de economie, dar stabil, în mun. Chişinău fiind asigurată livrarea agentului termic în proporţie de 60 la sută din necesar. Ministrul Administraţiei Publice Locale, Valentin Guznac, şi directorul Departamentului Situaţii Excepţionale, Mihail Harabagiu, s-au referit la acţiunile întreprinse în vederea depăşirii dificultăţilor în asigurarea cu căldură a raionalelor Ungheni, Căuşeni şi Ştefan Vodă, precum şi a unor localităţi din stînga Nistrului.
Vladimir Voronin a apreciat faptul că, în condiţiile în care R. Moldova nu are rezerve proprii de gaze naturale, autorităţile statului au făcut tot ce a fost posibil pentru a gestiona situaţia creată. Şeful statului a solicitat şi pe viitor mobilizarea eforturilor tuturor persoanelor responsabile în vederea depăşiri dificultăţilor existente şi revenirea la funcţionarea normală a sistemului de termificare. În context, Preşedintele s-a referit la importanţa acordării unei atenţii sporite asigurării măsurilor de protecţie pentru evitarea accidentelor la momentul reluării livrărilor de gaze către Republica Moldova. Vladimir Voronin a indicat şi asupra necesităţii restabilirii rezervelor de stat de păcură şi cărbune, precum şi a examinării pe viitor a posibilităţilor de creare a unor depozite de gaze naturale, rezerve care ar putea fi utilizate în situaţi excepţionale.
Preşedintele a susţinut propunerile avansate în cadrul şedinţei privind oportunitatea prelungirii vacanţei de iarnă a elevilor până la 15 ianuarie curent, avându-se în vedere faptul că va fi necesar timp pentru asigurarea condiţiilor adecvate pentru desfăşurarea procesului de studii în toate instituţiile de învăţămînt preuniversitar din ţară.