logo

Situația în Ucraina: evoluții de ieri până azi, 5 martie


https://www.ipn.md/ro/situatia-in-ucraina-evolutii-de-ieri-pana-azi-5-7978_1088298.html

Ce s-a întâmplat în noaptea de 4 martie la centrala atomică din Zaporijie?

„După miezul nopții, a început bombardarea pozițiilor apărate de Garda Națională a Ucrainei. Drept urmare a tirului de obuze din tancuri și arme de calibru mic a luat foc blocul administrativ și Centrul de antrenamente al centralei atomice. În condițiile incendiului inamicul a continuat tirul în direcția stației. Doar spre dimineață s-a făcut posibil ca unitățile Serviciului de Urgență să localizeze parțial și să stingă incendiul”, a relatat Ministerul de Interne al Ucrainei, specificțnd că Garda Națională a suferit pierderi umane și materiale. Un bloc energetic a fost dezactivat.

Despre atacul asupra centralei atomice, Volodimir Zelensky a spus că întreaga lume este șocată. „Am trăit o noapte care ar fi putut opri istoria. Istoria Ucrainei. Istoria Europei. Trupele ruse au atacat centrala nucleară de la Zaporojie. Cea mai mare din Europa, care ar fi putut exploda ca șase Cernobîluri. Echipajele de tancuri rusești știau ce bombardează”.

Ministerul Afacerilor Interne a mai raportat că în apropiere de Energodar sunt concentrate aproximativ 90 de unități de tehnică, precum și unități din subordinea lui Kadyrov, dotate cu termovizoare și arme de luptă pe timp de noapte.

Centrala a fost capturată de agresor, dar reluată de forțele ucrainene.

Rusia chemată de Ucraina în Tribunalul de la Haga

Anchetatorii Tribunalului de la Haga ajung în Ucraina pentru o investigație în cadrul procesului intentat în mod solidar împotriva țării agresoare Rusia la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Kievul a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru denaturarea conceptului de genocid în scopul de a-și justifica agresiunea.

Potrivit procurorului Karim Khan, orice parte care efectuează în mod deliberat tiruri de arme asupra populației civile și asupra bunurilor civile comite o crimă definită de Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și de dreptul internațional umanitar.

Zatoka, nu mai înseamnă doar o plajă, pentru moldoveni

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, inamicul continuă tatonarea unei debarcări de pe mare în zonele Zatoka și Cernomorsk. Grupurile sunt susținute de nave de port-rachete și de asalt.

În scopul anihilării sistemului de apărare al Ucrainei pe coasta Mării Negre, inamicul a folosit bombardiere Su-24M sub protecția avioanelor de vânătoare Su-30SM. S-au utilizat bombe cu dispersie RBC-500.

De menționat că în 2010 a intrat în vigoare Convenția privind munițiile cu dispersie, care interzice utilizarea, transferul și stocarea unor astfel de arme. Începând cu 2013, 113 state au semnat convenția și 84 au ratificat-o. Rusia nu a semnat acordul.

Vrabia „pmr” mălai visează

Podul feroviar de pe teritoriul ucrainean, care făcea legătura între regiunea Odesa și separatiștii din raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova, a fost aruncat în aer de persoane neidentificate. Dumskaia din Odesa scrie că entitatea pro-rusă nerecunoscută va trăi ca pe o insulă.

În timp ce Bruxellesul a acceptat cererea Chișinăului de aderare la UE, liderii de facto ai regiunii transnistrene fac „apel la partea moldovenească să inițieze un dialog cu Transnistria în vederea unei reglementări civilizate finale a relațiilor pe baza existenței pașnice și de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui tratat interstatal cuprinzător”.

Totodată, UNIAN a relatat că forțele armate ale așa-zisei „republici” se află în regim de alertă totală.

„Rușii beau vodcă și vin, americanii beau whisky și nu vin”, vorbă din popor

NATO a reiterat că nu va institui o zonă închisă zborurilor deasupra Ucrainei pentru a opri atacurile aeriene ruse. Alianța crede că în acest fel se va declanșa un nou război care va afecta toată Europa.

„NATO este puțin altfel decât credeam”, a reacțonat ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba, comentând refuzul alianței. Potrivit ministrului de externe, înainte de război, ucrainenii credeau că NATO este puternică, iar UE slabă și indecisă.

Totodată, SUA consideră că dacă Occidentul îi permite președintelui rus Vladimir Putin să conteste nepedepsit principiile ordinii mondiale , aceasta va deschide o „cutie a Pandorei” de probleme pentru întreaga lume. Acest lucru a fost declarat de secretarul de stat american Anthony Blinken înaintea unei reuniuni extraordinare a Consiliului Afaceri Externe al UE de vineri, 4 martie, la Bruxelles.

Unchiul Sam crede altfel decât Casa Albă

Aproximativ 74% dintre americani, inclusiv o parte semnificativă a republicanilor și democraților, au spus că Statele Unite și aliații săi din NATO ar trebui să închidă cerul deasupra Ucrainei și să intensifice constrâgerile aplicate Rusiei, arată un sondaj publicat de Reuters/Ipsos.

Rezistența continuă

Ministrul ucrainean al apărării, Aleksey Reznikov, a spus că cea mai gravă situație este în sud, unde inamicul a atacat centrala nucleară Zaporojie, la Harkov, în regiunile Sumy și Cernihiv.

„A fost confirmată eliminarea unui, cel puțin, general rus. Societatea rusă începe să simtă și să perceapă aceste pierderi. Numărul vehiculelor blindate rusești distruse deja se măsoară nu cu unități, ci cu batalioane și brigăzi", a spus șeful apărării.

Anterior, Statul Major raportase că principalul efort ale armatei ruse este concentrat pe asedierea Kievului și slăbirea rezistenței în localitățile blocate.

15 ani de pușcărie pentru disidență

Duma de Stat a aprobat legea care permite pedepsirea cu până la 15 ani de închisoare persoanele care răspândesc informaţii false despre forţele armate din Rusia. Nu este clar cum defineşte legea noţiunea de „informaţie falsă”. Se știe că nu se admite cuvântul „război”, se acceptă doar „operațiunea militară specială” în Ucraina. Regula a fost introdusă după a treia şi ultima dezbatere care a avut loc vineri dimineaţa. De asemenea, au fost introduse amenzi pentru cei care răspândesc în mod intenţionat informaţii false.

Ce obțin cetățenii ruși din războiul cu Ucraina?

Roskomnadzor a declarat pentru RIA Novosti că site-urile web ale BBC, Voice of America, Deutsche Welle, Meduza, Radio Liberty (și proiectele acestora) au fost blocate din cauza răspândirii de falsuri despre operațiunea militară din Ucraina.

Editorii publicației online Znak.com au anunțat închiderea proiectului. „Ne suspendăm activitatea din cauza unui număr mare de restricții care au apărut recent pentru activitatea presei din Rusia”, a informat publicația.

Publicația „Kommersant” le-a spus cititorilor săi că România a propus ca NATO să-și extindă prezența militară la granița Federației Ruse și să majoreze cheltuielile militare de la 2% la 2,5% din PIB.

Sancțiunile vor fi scoase, dacă Rusia „încheie acest război și ajută la reconstruirea Ucrainei, la restabilirea păcii și recunoaște suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări”, dar și „dreptul acesteia la existență”, a declarat pentru TASS secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland

De asemenea, cetățenii ruși au aflat că Germania a început să cumpere gaze ocolind Rusia, dar primește și surse de energie rusești. Cancelarul Olaf Scholz a mai opinat că fostul cancelar Gerhard Schroeder trebuie să demisioneze din funcțiile în companiile ruse de stat.

S&P a estimat că sancțiunile internaționale au redus în jumătate rezervele valutare disponibile ale Rusiei. În altă ordine de idei, S&P a retrogradat ratingul de credit al Rusiei de la BBB- la CCC-.

NATO, prognoze negre pentru zilele următoare ale Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă la o nouă escaladare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

„Zilele următoare vor fi cu mai multe morți, suferințe și distrugeri. Aviația rusă folosește arme din ce în ce mai grele și continuă atacurile în toată țara", a spus Stoltenberg. Secretarul general al NATO i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin „să oprească imediat războiul și să retragă toate trupele din Ucraina fără a stabili condiții”. Stoltenberg a mai subliniat că NATO nu va interveni în conflict și nu va închide cerul deasupra Ucrainei. Totodată, el a estimat că Putin a subapreciat capacitățile armatei ucrainene.

Pe 4 martie, luptătorii ucraineni au reușit să elimine invadatorii din orașul Nikolaev. Totuși, luptele continuă în vecinătatea orașului, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat, Vitaly Kim. El nu poate divulga toate detaliile cum s-a făcut acest lucru. Cu puțin timp înainte de aceasta, armata ucraineană a recucerit de la invadatori aerodromul Kulbakino din Nikolaev.

Autorul videoclipului despre acțiunea în cauză notează că nu numai militarii, ci și polițiștii de patrulare au participat la operațiune. Anterior, OBOZREVATEL comunica depre capturarea în Nicolaev a trei luptători ruși din trupele aeropurtate.

Dezastru în Mariupol
 
Primarul orașului Mariupol, Vadim Boychenko, a spus la postul local de televiziune că orașul este în pragul unui dezastru umanitar. Pentru a cincea zi consecutiv, ocupanții nu încetează să bormbardeze infrastructura, distrugând-o cu instalații Grad, obuziere și avioane, fără a cruța și spitalele. „Cetăţenii rămân fără căldură, apă, electricitate. Se epuizează alimentele şi medicamentele, sunt deja 300 de răniţi în spitale. De 9 zile, medicii luptă pentru viaţa fiecărui cetăţean al Mariupolului”, a spus Boycenko. Autoritățile orașului așteaptă în continuare instituirea unui „culoar verde” pentru a evacua în siguranță populația din orașul devastat.