logo

Situația în sectorul micului business este încă precară, declarații


https://www.ipn.md/ro/situatia-in-sectorul-micului-business-este-inca-precara-declaratii-7966_1045395.html

Deși se declară progres în mediul de afaceri, situația este încă precară, și anume în sectorul micului business. Un exemplu elocvent, dar și regretabil, spun reprezentanții Asociației Micului Business, este hărțuirea micilor comercianți din piețele din Căușeni. Vânzătorii susțin că nu vor decât să activeze legal, iar autoritățile să nu le creeze impedimente.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Asociației Micului Business, Eugen Roșcovanu, a spus că în decembrie se vor împlini 15 ani de la primele acțiuni de protest ale titularilor de patentă împotriva încercărilor de lichidare a acestui mod democratic de a practica o mică afacere. De-a lungul anilor, termenul de excludere a patentelor a tot fost prelungit, iar cea mai recentă extindere a avut loc recent, proiectul fiind votat în primă lectură. În opinia sa, orice termene și restricții privind activitatea în bază de patentă trebuie excluse, iar micii comercianți să fi lăsați să-și desfășoare activitatea în pace.

Eleonora Țurcanu Hergheligiu, lidera filialei de sud a Asociației, a menționat că, pe 14 noiembrie, a participat la audierile din cadrul Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Acolo a reiterat poziția expusă de un grup de inițiativă a micilor comercianți din zece raioane ale țării. Printre propunerile făcute se numără cea de a permite oricărui cetățean din țară să deschidă o mică afacere în bază de patentă până pe 31 decembrie 2027, dar și de a permite titularilor de patentă să importe mărfuri în sumă de până la  o mie de euro, taxa fiind de 7%, cu eliberarea de facturi.

Eleonora Țurcanu Hergheligiu susține că, prin coincidență sau nu, în ziua când au avut loc audierile în Comisie, reprezentanții instituțiilor de forță au descins la Căușeni, fiind confiscată marfă, iar un antreprenor a fost arestat. Femeia, care de asemenea, este deținătoare de patentă, califică aceste acțiuni drept instrument de intimidare. Antreprenoarea mai spune că autoritățile operează cu cifra de nouă mii de deținători de patentă. În realitate, numărul lor este mult mai mare. Potrivit ei, este cazul ca cei care fac astfel de estimări să iasă din birouri și să meargă în piețe.

Eleonora Țurcanu Hergheligiu a mai spus că îndemnurile autorităților către titularii de patentă să treacă la activitate independentă sunt în detrimentul comercianților, dar și a statului. Femeia afirmă că plățile pe care le fac astăzi în buget titularii de patentă sunt de 80 de ori mai mari decât ceea ce virează cei care desfășoară activitate independentă.

Reprezentanții Asociației Micului Business susțin că titularii de patentă reprezintă o comunitate economică și socială consolidată. Această formă organizatorico-juridică stimulează crearea de noi locuri de muncă pe cont propriu, permite începătorilor să-și testeze afacerea la costuri minime. Mulți angajați la stat folosesc patenta în zilele de odihnă pentru a obține venituri legale, ca un supliment la salariile simbolice.