logo

Situația în domeniul descentralizării nu a cunoscut progrese esențiale în 2017, raport


https://www.ipn.md/ro/situatia-in-domeniul-descentralizarii-nu-a-cunoscut-progrese-esentiale-in-7967_1041301.html

Pe parcursul anului trecut, situația generală în domeniul autonomiei locale și a descentralizării în Republica Moldova nu a cunoscut progrese esențiale, cu unele excepții, arată un raport de monitorizare realizat de către Congresul Autorităților Locale din Moldova și IDIS „Viitorul”, transmite IPN.

Autorii raportului menționează că, în loc de descentralizare, se atestă tendințe de centralizare financiară accentuată și o dependență crescândă a autorităților locale de cele centrale. Cota veniturilor proprii ale bugetelor locale – în calitate de indicator principal al gradului de descentralizare și autonomie locală – este într-o descreștere constantă.

Unul dintre autori, directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a declarat că structura veniturilor proprii ale autorităților locale nu este corespunzătoare documentelor de politici și angajamentelor din domeniul descentralizării și consolidării autonomiei locale. Cele mai importante surse de venit din stat sunt concentrate la nivel central, iar veniturile proprii ale autorităților locale sunt înlocuite cu transferuri cu destinație specială.

Sistemul de organizare și remunerare în cadrul APL este un alt domeniu restanțier al democrației locale. Acesta rămâne unul total discriminatoriu, disproporțional, umilitor și contrar cadrului constituțional și legal al autonomiei locale, menționează autorii raportului. Situația deja generează probleme enorme în asigurarea cu cadre calificate și riscă în timpul apropiat să devină un factor care va bloca nu numai activitatea la nivel local, dar și implementarea oricăror programe guvernamentale la nivel local.

Potrivit raportului, controlul administrativ excesiv asupra autorităților publice locale reprezintă o altă restanță cronică, care afectează activitatea autorităților locale și care, pe alocuri, se transformă deja într-un control politic total. Directorul executiv CALM a mai spus că sistemul judiciar în raport cu aleșii locali, pe parcursul anului trecut, și-a demonstrat caracterul depășit, opresiv, abuziv cu elemente ale trecutului totalitar și inuman.

Autorii raportului conchid că reforma administrativ-teritorială rămâne un subiect controversat, învăluit de o lipsă totală de transparență, inclusiv pentru unii actori principali.