logo

Situația excepțională trebuie introdusă în Moldova, susțin experții


https://www.ipn.md/ro/situatia-exceptionala-trebuie-introdusa-in-moldova-sustin-expertii-8004_1109502.html

În țară ar trebui introdusă stare de situație excepțională, astfel încât Energocomul să-și asume deciziile. Este opinia comentatorului politic Victor Ciobanu și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Sistemul energetic al Republicii Moldova, între economie și politică. Criza energetică, ca factor de conflict social și scenarii de soluționare a acesteia”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Acum acest „cartof fierbinte” va fi aruncat de la unul la altul. Nu sunt sigur că după aceste audieri parlamentare ni se va spune ceva clar. Toți își vor arunca reciproc responsabilitățile, dar cetățeanul de rând va plăti într-un final. Trebuie să revenim la situație excepțională, ca Energocom să răspundă, să cumpere”, susține Victor Ciobanu.

Un scenariu legat de regiunea transnistreană este ca autoritățile de la Chișinău să meargă la partenerii de dezvoltare și să ceară ajutor, notează Ciobanu.

„Trebuie să mergem cu „mâna întinsă” să le spună că, după calculele noastre, avem nevoie de 400 de milioane de euro, ca măcar cumva să susținem regiunea transnistreană, iar noi nu avem acești bani, - scenariul care, de altfel, deja trebuia să fie lucrativ”, a adăugat comentatorul politic.

Potrivit lui Victor Ciobanu, a fost o declarație politică atunci când s-a spus că în sfârșit am obținut independență energetică și am scăpat de dependența față de concernul rus Gazprom, lucru despre care se vorbește al treilea an consecutiv. În context, expertul s-a referit și la vizita ministrului energiei în Federația Rusă.

„Cu această vizită în Federația Rusă, Guvernul a dat pe jos cu politica externă pe care o are Republica Moldova din 2022 până astăzi, când noi tot spunem că nu suntem dependenți de Gazprom și nu cumpărăm gaz de la teroriști. Mai ales că după această vizită nu am auzit nimic nou. Toată strategia Federației Ruse se axează pe câștigul alegerilor parlamentare din 2025. Pentru asta Kremlinul nu se va opri, indiferent de orice, și pur și simplu va închide robinetul”, a declarat Victor Ciobanu.

Dezbaterea publică la tema „Sistemul energetic al Republicii Moldov între economie și politică. Criza energetică ca factor de conflict social și scenarii de soluționare a acesteia” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.