logo

Situația este excepțională, de aceea pot fi admise măsuri radicale de reformare, opinii


https://www.ipn.md/ro/situatia-este-exceptionala-de-aceea-pot-fi-admise-masuri-radicale-7965_1095846.html

Reforma justiției prin evaluarea integrității și profesionalismului judecătorilor va continua, indiferent de rezistența opusă. O spune șefa comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, care a menționat că ședința Adunării Generale a Judecătorilor de ieri i-a lăsat un gust amar. De cealaltă parte, judecătorul Alexei Paniș a acuzat politicienii de lipsă de sinceritate atunci când vorbesc despre reforma justiției, menționând că actuala guvernare își dorește preluarea controlului asupra justiției, notează IPN.

Președinta comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului spune că Adunarea Generală a Judecătorilor convocată ieri a crescut neîncrederea cetățenilor în sistemul justiției. Olesea Stamate s-a arătat dezamăgită de discursurile judecătorilor, menționând că guvernarea anticipa dorința magistraților de a tergiversa reforma.

„Adunarea mi-a lăsat un gust amar. Nu din cauza rezultatului, noi ne-am așteptat că nu va fi aleasă noua componență CSM. Intuiam că va fi folosit motivul că nu au fost examinate toate contestațiile la CSJ drept pretext pentru a amâna alegerea membrilor CSM. Tonul cu care s-a discutat, cuvintele, limbajul folosit la Adunarea Generală și modul de organizare a acestui eveniment nu corespunde cu ceea ce așteptăm noi și cetățenii de la breasla judecătorilor. Evident, clasa judecătorilor și procurorilor trebuie curățată și va fi curățată prin instrumentul de vetting. Vom continua reforma pe care am început-o. Cetățenii și așa nu au încredere în justiție, dar după acest eveniment, neîncrederea oamenilor s-a amplificat”, a spus deputata PAS, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, judecătorul Alexei Paniș spune că prin reforma propusă guvernarea își dorește preluarea controlului asupra justiției. De asemenea, magistratul acuză reprezentanții guvernării de duble standarde, atunci când, pe de o parte, insistă pe reforma justiției, pe de altă parte, mențin în funcții membrii CSM și după expirarea mandatului.

„Când vorbim despre reformă și independența justiției vreau să cred în sinceritatea politicienilor care adoptă declarația cu privire la caracterul captiv al statului și în același timp îmbrățișează membrii CSM care au activat în perioada statului capturat și au dus la capturarea statului, și-i țin pe acești membri CSM în brațe și după ce le-a expirat mandatul constituțional. Asta îmi trezește suspiciuni privind sinceritatea reformei. Reforma este necesară, dar politicienii înțeleg prin reformă controlul total al justiției. Judecătorii își doresc reforma, dar ei văd asta prin îmbunătățirea condițiilor de muncă, societatea își dorește reforma, avocații își doresc reforma. Dar unele persoane văd din reformă o posibilitate de a agonisi mijloace bănești. Mă refer la veșnicii reformatori, pentru că reforma costă. În ultimii ani s-a mers pe reforme care durează mult, costă scump, dar nu produc efecte”, a spus judecătorul Alexei Paniș.

Reprezentanții societății civile spun că justiția din Republica Moldova se află într-o situație excepțională, iar din acest motiv pot fi admise măsuri radicale de reformare.

„Judecătorii au avut șansa să fie mai înțelepți, iar chestiunile importante din justiție să le decidă în termeni mai restrânși. Mă refer la problemele lor, salariile mici, neexecutarea hotărârilor Curții Constituționale, salariile mici pentru angajații din secretariat. Asta este adevărat. Scopul invocat al amânării ședinței Adunării Generale este ca CSJ să se pronunțe asupra tuturor contestațiilor candidaților la funcția de membru al CSM. Am văzut un mesaj, nu s-a dorit deblocarea situației, astfel încât actuala guvernare să aibă un partener în comunicare cu un CSM ales de judecători. Sunt lucruri care puteau fi rezolvate, mai ales că nu vorbim despre o situație ordinară, noi avem un război la hotar, s-a vorbit despre un plan de preluare a puterii de către Federația Rusă. Subiectul aderării la UE contează mult, pentru că în iunie se va decide când și dacă vor începe negocierile de aderare pe fiecare capitol în parte, iar aspectele din justiție sunt cruciale. De asta, probabil unele măsuri mai radicale ar merita să fie implementate” , a spus directorul Secretariatului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, Ion Guzun.

Pentru luni, 20 martie, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate la subiectul reformei justiției. După ședința de ieri a Adunării Generale a Judecătorilor, când a fost amânată alegerea noii componențe CSM, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că se impune întreprinderea unor soluții dure și, de această dată, chiar nu pot fi invocate acuzații de imixtiune”.