logo

Situația epidemiologică prin gripă este sub gradul epidemiologic


https://www.ipn.md/ro/situatia-epidemiologica-prin-gripa-este-sub-gradul-epidemiologic-7967_1039584.html

Situația epidemiologică prin gripă în Republica Moldova este sub gradul epidemiologic. În perioada 15-21 ianuarie, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 225 de cazuri la 100 de mii de oameni. În săptămâna monitorizată au fost înregistrate șase cazuri de gripă clinică sezonieră, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în acest timp au fost raportate 803 cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, ceea ce reprezintă o creștere cu 16,9% în comparație cu perioada precedent de monitorizare și o descreștere a numărului de cazuri cu 21,1% în raport cu aceeași perioadă a sezonului precedent. Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe constituie 3,3% din numărul total de internări, indiferent de cauză.

În aceeași perioadă, în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, au fost investigate 40 de probe la prezența virusurilor gripale și non-gripale, două probe au fost pozitive la prezența virusului gripal de tip B și zece probe au fost pozitive la prezența virusurilor non-gripale. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit îngrijiri medicale conform protocoalelor clinice.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale recomandă populației să întreprindă toate măsurile de profilaxie disponibile, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă și să se adreseze imediat la medic în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament.