logo

Situația din Parlament și din țară – Încotro? Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/situatia-din-parlament-si-din-tara-incotro-dezbatere-ipn-8004_1078373.html

Actualmente se atestă o situație extrem de complicată în Parlamentul Republicii Moldova care poate genera efecte nedorite. Care este gradul de complicație și de pericol pe care în prezintă situația actuală pentru cetățean, pentru societate și statul Republica Moldova, au discutat participanții la dezbaterea publică „Situația din Parlament și din țară – Încotro?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că actuala situație politică din Republica Moldova poate fi numită de criză, dar nu este una ieșită din comun. În opinia sa, este important că această criză este doar una politică și nu există confruntări în stradă, ciocniri etc. „Așteptăm cu toții să aibă loc transferul împuternicirilor de la președintele în exercițiu, Igor Dodon, către președintele ales, Maia Sandu. După care, vor începe, cel mai probabil, negocierile – ce facem mai departe. Am văzut astăzi luarea de poziție a domnului președinte, care spune că, după 24 decembrie, toată responsabilitatea din țară îi revine noului președinte. Am văzut reacțiile deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, care spun: „Nu, haideți să ne amintim că Republica Moldova este republică parlamentară, iar toată responsabilitate pentru situația curentă din țară îi revine Guvernului și Parlamentului”. Deci, vedem așa un fel de ping-pong politic”, a menționat Igor Boțan.

Potrivit expertului, situația este destul de complicată și depinde de politicieni, deputați, miniștri, noul șef al statului, cum Republica Moldova va ieși din ea. „Situația este complicată, pe motiv că este criză pandemică COVID-19, care nu a dispărut și care trebuie gestionată în continuare. De asemenea, trebuie soluționate un șir de probleme de ordin fiscal, bugetar etc. Mai există și aspecte legate de acele proiecte de legi votate în primă lectură, dar și în lectură finală, dar care au provocat tensiune în societate”, a spus el.

Veronica Roșca, deputat din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, afirmă că, la cei 30 de ani de la adoptarea Declarației de Independență, se conturează întrebarea  „Quo vadis?”. „Suntem în măsură să punem această întrebare și să căutăm și răspunsuri – încotro merge Republica Moldova și dacă drumul parcurs până acum favorizează instituțiile statului, favorizează această societate și respectiv care este încărcătura acestor evenimente la sfârșit de an dificil, anul 2020”, a notat parlamentara.

Potrivit ei, în anul curent a fost resetată instituția prezidențială, iar în anul următor această resetare ar trebui să aibă loc și la nivelul instituției parlamentare. „În acest context apar anumite confruntări, care au fost și sunt evidențiate în limitele confruntărilor politice, în limitele admisibilului și atunci aceste întrebări sunt cumva justificate – de ce au apărut anume acum aceste confruntări și dezbateri? De ce ședința Parlamentului din data de 3-4 decembrie a fost urmată de acele manifestări în stradă din data de 6 decembrie”, a declarat Veronica Roșca.

Nicolae Pascaru, deputat din Fracțiunea Partidului Socialiștilor, susține că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova în acest an, și în aceste luni nu este o noutate. În această perioadă, clasa politică moldovenească a fost ca într-o furtună, iar țara se situează între două puteri geopolitice. În opinia sa, nu este cazul pentru iluzii și pentru a duce țara într-o anumită direcție. Or, Republica Moldova depinde foarte mult de aceste două puncte geopolitice. „Noi trebuie să facem cât mai bine cetățenilor. Trebuie să adoptăm legi pentru cetățenii noștri. Trebuie să facem o lume stabilă, ca să avem posibilitatea să primim investitori din străinătate, să modernizăm țara, ca să facem niște condiții pentru omul simplu, care să fie mândru că trăiește în această țară”, consideră deputatul.

În viziunea sa, acțiunile politicienilor din ultima perioadă reies din miza politicului de a împarte societatea și de a-i da idei noi, astfel încât să-i obțină susținerea în campania electorală. Potrivit deputatului, în prezent, de alegeri parlamentare anticipate sunt pregătite doar două formațiuni – PSRM și PAS. „Dar dacă mai mergem în aceste alegeri parlamentare, noi nu suntem asigurați că în Parlament nu vor mai veni niște escroci politici și vom ajunge iar în această situație. Dar, așa cum a spus și fracțiunea Partidului Socialiștilor încă din primăvară, acest Parlament nu mai este valabil din cauza tuturor acestor migrări politice a deputaților, discreditarea ideii parlamentare, corupția din Parlament. În această perioadă au fost admise greșeli esențiale”, a mai spus Nicolae Pascaru.

Dezbaterea publică „Situația din Parlament și din țară – Încotro?”, este ediția a 163-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.