logo

Sistemul judecătoresc din Moldova trebuie să devină mai transparent, judecători


https://www.ipn.md/ro/sistemul-judecatoresc-din-moldova-trebuie-sa-devina-mai-transparent-judecatori-7967_1008541.html

Noii membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) consideră că sistemul judecătoresc din Republica Moldova trebuie să devină mai transparent, iar reformarea sistemului trebuie să fie accelerată, transmite IPN.

Noua membră a CSM, Tatiana Răducan, a spus că lucrurile în justiţie trebuie să fie schimbate. Consiliul trebuie să fie un organ real independent care să apere independenţa judecătorului. „CSM are multe de făcut, trebuie să schimbe atitudinea faţă de sistemul judecătoresc. Este nevoie de transparenţă şi toate hotărârile CSM trebuie să fie motivate, ca societatea şi judecătorii să cunoască de ce s-a procedat într-un fel sau altul. Aceasta trebuie să fie o practică generală a CSM. Deoarece într-un caz sunt un fel de decizii, iar într-un caz similar sunt cu totul altfel de decizii”, a mai spus judecătoarea.

Tatiana Răducan este de părerea că societatea trebuie să cunoască problemele justiţiei şi trebuie să se termine cu denigrarea judecătorilor. Pentru că există judecători cu adevărat buni. Magistraţii care nu vor face faţă cerinţelor vor fi rugaţi să plece din sistem. Aceasta este sarcina CSM, să accelereze reforma în justiţie care este aşteptată de societate şi instituţiile europene. Totodată, ar fi nevoie de mai multă transparenţă din partea membrilor CSM.

Anatol Ţurcan a menţionat că va fi mult mai activ în cadrul CSM. „Reforma în justiţie nu se face de ieri. Discutăm despre această reformă de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. S-ar părea că ea nu mai are sfârşit, ceea ce înseamnă că reforma trebuie să fie înfăptuită mult mai chibzuit”, a spus Ţurcan.

Dumitru Visterniceanu, a specificat că are încredere în sistemul judecătoresc din Moldova, iar sistemul actual poate rezolva foarte mute probleme aşa cum trebuie.
Magistratul a subliniat, însă, că în cadrul CSM nu a existat o poziţie consolidată şi, în general există rezerve că CSM ar putea deveni un organ care să corespundă cerinţelor. Potrivit lui, situaţia deja se schimbă câte puţin, inclusiv componenţa Consiliului. Dar ar fi necesar de schimbat modul de lucru, de discuţie şi adoptare a hotărârilor ca acestea să fie mai transparente şi mai convingătoare, ca să nu existe situaţii când hotărârile CSM nu se execută fără niciun motiv.

Preşedintele actual al CSM, Nichifor Corochii, care a candidat, dar nu a acumulat numărul suficient de voturi ca să fie ales în noua componenţă a Consiliului,a menţionat că s-a aşteptat la un asemenea rezultat şi i se pare unul corect. „Nu văd o problemă, colegii au acordat votul de încredere celor pe care vor să-i vadă în CSM. După 4 ani de conducere a CSM, regrete nu am, dar nereuşite cred că ar fi multe. Nu am reuşit până azi să oferim un statut special profesiei de judecător, în ceea ce priveşte garanţiile sociale, salariale şi condiţiile de muncă”, a mai spus preşedintele CSM.

Nichifor Corochii a subliniat că nu este pregătit să spună dacă va mai candida la funcţia de preşedinte al CSM.

Vineri, 18 octombrie, Adunarea Generală a Judecătorilor, a ales 3 membri noi permanenţi ai CSM. Alţi trei candidaţi nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi promovaţi.

Tot vineri, urmau să fie aleşi şi doi membri supleanţi ai CSM, dar s-a stabilit că nici aceştia nu au reuşit să acumuleze numărul necesar de voturi. Pentru toţi candidaţii, procedura de vot va fi repetată în luna decembrie, când Adunarea Generală se va convoca repetat.