logo

Sistemul de sănătate este subfinanţat, iar inovaţiile sunt minime, expert


https://www.ipn.md/ro/sistemul-de-sanatate-este-subfinantat-iar-inovatiile-sunt-minime-expert-7967_1024249.html

Republica Moldova se confruntă astăzi cu o criză financiară în sistemul de sănătate: sistemul este subfinanţat, iar investiţiile în inovaţie sunt minime. Aceste sunt doar câteva concluzii prezentate astăzi în studiul „Soluţii de finanţare durabilă a sistemului de sănătate în Republica Moldova”. Analiza a prezentat şi posibilele direcţii de dezvoltare a sistemului medical, transmite IPN.

Potrivit autoarei studiului, dr. conf. Mariana Iaţco, o deficienţă a sistemului ar fi  datoriile pe care  Ministerul Finanţelor le are faţă de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Din lipsă de bani, zeci de spitale din ţară riscă să nu mai poată primi pacienţi spre sfârşitul anului 2015, iar politica pentru preţurile medicamentelor nu a fost revizuită.

Autoarea studiului a propus şi câteva soluţii pentru remedierea situaţiei. Una dintre ele ar fi majorarea finanţării sistemului prin suplimentarea resurselor şi utilizarea lor eficientă. O altă soluţie ar fi alocarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru persoanele scutite de plată, într-un mod cuantificabil, predictibil şi transparent. „Legislaţia în domeniul sănătăţii stabileşte, desigur, un număr de categorii care sunt asigurate de către guvern. Bugetul de stat şi bugetul fondului de asigurări obligatorii ar trebuie să acopere contravaloarea scutirilor, cel puţin pentru cele mai importante categorii, conform prevederilor legale, iată aici bugetul de stat ar trebui să intervină pentru a acoperi deficitul CNAM”, a mai menţionat Mariana Iaţco.

Potrivit datelor oferite în cadrul studiului, bugetul alocat sănătăţii în 2015 este cel mai mare de până acum, însă cheltuielile pentru sănătate în Republica Moldova se situează la doar 5% din PIB.

Studiul „Soluţii de finanţare durabilă a sistemului de sănătate în Republica Moldova” a fost realizat de IDIS Viitorul.

Cheltuielile pentru sănătate în Republica Moldova se situează la doar 5% din PIB, în timp ce cheltuielile totale în sănătate au crescut considerabil.