logo

Sistemul Automatizat de Plăți Interbancare a procesat anul trecut 14,3 milioane de tranzacții


https://www.ipn.md/ro/sistemul-automatizat-de-plati-interbancare-a-procesat-anul-trecut-7966_1099082.html

Pe parcursul anului 2022, Sistemul Automatizat de Plăți Interbancare (SAPI) a procesat 14,3 milioane de tranzacții în valoare de 1 223,9 miliarde de lei. Banca Națională a Moldovei precizează că disponibilitatea sistemului a constituit 99,9%, iar incidente majore în măsură să afecteze activitatea participanților și procesele critice ale SAPI nu au fost înregistrate, transmite IPN.

Potrivit BNM, indicatorii activității cu carduri de plată și-au menținut tendința de creștere. Numărul cardurilor aflate în circulație s-a majorat cu 19,2% față de anul precedent, iar numărul plăților fără numerar efectuate cu cardurile emise în țară s-a majorat cu 33,8% față de anul precedent.

Banca națională mai menționează că sistemele automatizate de deservire la distanță (SADD) devin tot mai populare în rândul utilizatorilor. Astfel pe parcursul anului trecut s-a constatat o majorare cu 23,4% a numărului deținătorilor SADD comparativ cu anul precedent, în special datorită creșterii numărului utilizatorilor sistemelor de tip mobile-payments.

„În anul 2022, s-a desfășurat cu succes implementarea proiectului de modernizare a SAPI, fără abateri de la termenele stabilite în planul proiectului, noul sistem fiind lansat în mediul de producție în data de 23 mai 2022”, se arată într-un comunicat de presă al BNM.

Totodată, anul trecut a fost semnat contractul de achiziție cu furnizorul responsabil de implementarea soluției și aprobat Planul de management al proiectului dedicat implementării unei noi scheme de plată (plăți instant). Lansarea sistemului este preconizată pentru luna februarie 2024.

În anul 2022, Banca Națională a Moldovei a devenit unul dintre beneficiarii proiectului de asistentă tehnică twinning, finanțat de Comisia Europeană, în care două componente vizează domeniul sistemelor de plăți. Este vorba despre revizuirea, elaborarea, îmbunătățirea reglementărilor interne ale BNM în domeniul monitorizării infrastructurii pieței financiare. A doua vizează alinierea cadrului legal și reglementărilor la regulile SEPA, precum și asistența în sensul pregătirii dosarului de aderare la zona SEPA în calitate de stat membru non-SEE (Spațiul Economic European).