logo

Sistemul actual de gestionare a fondului locativ este ineficient, opinie


https://www.ipn.md/ro/sistemul-actual-de-gestionare-a-fondului-locativ-este-ineficient-opinie-7967_1044873.html

Chișinăul are un sistem ineficient de gestionare a fondului locativ. Administratorii asociațiilor locative nu au suficiente pârghii și nici pregătirea necesară pentru a preîntâmpina tragedii de genul celei din sectorul Râșcani. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă la IPN de către Ianuș Cușnir, reprezentant al Asociației de Patronat a Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu.

Potrivit lui Ianuș Cușnir, Chișinăul este singurul oraș din spațiul european care are patru forme de gestionare a fondului locativ. Întâlnim Cooperative de Construcție a Locuințelor (CCL), Asociații de Proprietari ai Locuințelor Privatizate, Întreprinderi Municipale de Gestionare a Fondului Locativ și Asociații de Coproprietari în Condominiu (ACC).

Dispoziția emisă de primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, de a avertiza agenții economici și persoanele fizice privind interzicerea folosirii buteliilor de gaz în scopuri casnice nu poate fi aplicată, spune Ianuș Cușnir, întrucât nu există o lege care să interzică acest lucru. Totodată, legislația nu prevede proceduri de acces al gestionarilor în apartamente pentru verificări. Doar în cazul Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu, este stipulat că locatarul trebuie să asigure accesul administratorului ACC în locuință dacă este prezentat un preaviz cu 5 zile înainte.

Angela Lazarenco, președinte al Comitetului Sectorial pentru Formare Profesională, a menționat că funcția de administrator în condominiu nu este inclusă în clasificatorul ocupațional. Nu există un standard ocupațional, administratorii nu beneficiază de niciun program de pregătire profesională. Este o carență care trebuie înlăturată.

Cinci oameni, printre care și un copil de patru ani, au murit în explozia produsă pe 6 octombrie într-un bloc din bulevardul Moscova. Cauza preventivă a exploziei este o scurgere dintr-o butelie gaze naturale. Zece apartamente au fost distruse.