logo

Sistemele electronice ale mai multor instituţii de stat, sparte


https://www.ipn.md/ro/sistemele-electronice-ale-mai-multor-institutii-de-stat-sparte-7967_1025724.html

Un student în vârstă de 21 de ani a fost reţinut fiind bănuit de atacarea şi spargerea paginilor electronice ale mai multor instituţii de stat. Totodată, tânărul este suspectat că ar mai fi spart şi poşta electronică a mai multor miniştri şi consilieri. Potrivit oamenilor legii, în perioada 2015-2016, tânărul ar fi spart şi atacat în jur de 400 de sisteme electronice, accesa în mod ilegal informaţii din baza de date, le copia şi le plasa pe un blog, transmite IPN.

Procurorul Veaceslav Soltan a declarat la o conferinţă de presă că ar fi vorba despre paginile electronice ale mai multor instituţii financiar-bancare, site-urile unor partide politice, precum şi adresele electronice ale unor demnitari cu funcţii de răspundere.  De asemenea, anchetatorii au stabilit că au fost sparte şi atacate paginile electronice ale unor instituţii mass-media, întreprinderi de telecomunicaţii, precum şi întreprinderi individuale.

Oamenii legii presupun că tânărul ar fi început să spargă paginile electronice pentru a demonstra autorităţilor că informaţiile digitale sunt vulnerabile şi nu pot fi protejate eficient. O altă versiune a procurorilor este că tânărul ar fi atacat aceste pagini electronice pentru a le folosi în scopuri frauduloase. Potrivit procurorilor, tânărul ar fi folosit programe care scanează reţele şi baze de date. Astfel aceste mijloace tehnice îi permiteau să găsească lacune în sistemul de securitate a informaţiei digitale.

Activitatea blogului pe care tânărul plasa informaţia obţinută prin spargerea paginilor electronice a fost blocată de către oamenii legii. Aceştia urmează să stabilească dacă aceste acţiuni au adus prejudicii instituţiilor. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o amendă de până la patru mii de unităţi convenţionale sau şase ani de privare de libertate. Tânărul şi-a recunoscut integral vina. 

Potrivit procurorilor o infracţiune de acest gen a fost înregistrată ultima dată în anul 2010, atunci când a fost atacată şi spartă baza de date a Inspectoratului Fiscal de Stat.