Sindicatele n-au renunţat la intenţia de a organiza la 23 februarie acţiuni de protest
https://www.ipn.md/ro/sindicatele-n-au-renuntat-la-intentia-de-a-organiza-la-23-februarie-actiuni-de-p-7967_963334.html
Sindicatele n-au renunţat la intenţia de a organiza la 23 februarie acţiuni de protest în legătură cu suspendarea de către autorităţile statale a implementării de la 1 ianuarie curent a prevederilor Legii salarizării. La această dată se preconizează că vor ieşi la proteste cca 7 mii de angajaţi din învăţământ, medicină, cultură, ştiinţă etc.
Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor din R.Moldova (CSRM), Petru Chiriac a declarat pentru Info-Prim Neo că nu crede promisiunilor Guvernului privind majorarea salariilor cu începere de la 1 aprilie curent. El a spus că declaraţiile în acest sens ale guvernanţilor au doar scopul de a manipula oamenii înainte de alegeri. CSRM insistă în continuare pentru aplicarea Legii salarizării doar în formula care a fost aprobată în decembrie 2005, cu aplicarea majorărilor de la 1 ianuarie curent.
Autorităţile statale au constatat recent că, totuşi, la executarea bugetului pentru 2007 există premise favorabile pentru aplicarea în anul curent a celei de-a doua etape a Legii salarizării în sectorul bugetar. În context, Guvernul a promis să majoreze, în anul curent, salariile pentru angajaţii din sfera bugetară în patru etape. De la 1 aprilie, se preconizează majorarea salariilor de bază ale muncitorilor, personalului auxiliar, personalului de specialitate din toate ramurile sferei sociale, de la 11% până la 25%. De la 1 iulie ar urma să fie majorate de la 10% până la 30% sporurile pentru vechimea în muncă pentru cadrele didactice din învăţământ. De la 1 septembrie, se promite că vor fi majorate alocaţiile pentru indicii de complexitate, fiind vorba de creşteri de la 10% la 30%.
Calculele preventive arată că suplimentar la Fondul de salarizare a bugetarilor vor fi necesare peste 350 mil. de lei. Conform datelor de la 1 ianuarie 2007, mărimea acestui Fond era de circa 3,8 mlrd. lei.
În luna decembrie Parlamentul a luat decizia de a suspenda implementarea prevederilor Legii salarizării de la 1 ianuarie curent pe motiv că şocurile externe din 2007 şi nesiguranţa privind preţul la gazele naturale pentru 2007 creau premise pesimiste privind executarea bugetului de stat pentru anul curent. Guvernanţii au declarat atunci că ar exista un deficit pentru implementarea Legii salarizării de circa 800 de milioane de lei.