logo

Sindicatele lansează o campanie naţională de promovare a drepturilor femeilor


https://www.ipn.md/ro/sindicatele-lanseaza-o-campanie-nationala-de-promovare-a-drepturilor-femeilor-7967_1011330.html

Femeile sindicaliste din sectorul agroindustrial solicită repetat autorităţilor centrale să rectifice Bugetul asigurărilor sociale pentru anul curent şi să stabilească indemnizaţia unică la naşterea copilului nu mai mică de 5000 de lei. Membrele organizaţiei de femei a Federaţiei „Agroindsind” au lansat o campanie naţională de protejare şi promovare a drepturilor femeilor şi copilului, în cadrul căreia vor organiza mai multe acţiuni de protest, transmite IPN.

Daria Bostan, preşedintele organizaţiei de femei a Federaţiei „Agroindsind”, a menţionat, într-o conferinţă de presă, că femeile rămân în continuare discriminate. Sindicatele solicită stabilirea cuantumului lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului în mărime de 40% din baza de calcul. Autorităţile sunt chemate să aprobe un program naţional de protejare a mamei şi copilului şi să extindă lista de medicamente compensate pentru copiii sub 7 ani.

Preşedintele uniunii teritoriale a femeilor sindicaliste din Ungheni, Rodica Lungu, a spus că majoritatea femeilor de la sate aleg să muncească peste hotare pentru a fugi de sărăcie. Ca rezultat, are loc dezmembrarea familiilor şi reducerea natalităţii. La sate se atestă şi probleme grave ce ţin de accesul la serviciile de sănătate, învăţământ etc.

La naşterea unui copil părinţii beneficiază de 3 tipuri de indemnizaţii. Prima este indemnizaţia pentru concediul medical de graviditate şi naştere (indemnizaţia de maternitate şi lăuzie), care se acordă femeilor o singură dată pentru întreaga perioadă – 70 de zile calendaristice până la naşterea copilului şi 56 de zile calendaristice după naştere – şi se calculează din veniturile obţinute în perioada premergătoare naşterii. A doua este indemnizaţia unică la naşterea copilului, iar a treia e indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani pentru persoanele asigurate sau până la împlinirea vârstei de un an şi jumătate în cazul persoanele neasigurate.

Pentru anul curent, indemnizaţia unică la naşterea copilului s-a majorat cu 500 de lei. Femeile asigurate ridică o indemnizaţie de 3400 de lei, iar cele neasigurate –  3100.